Aten i Grekland


Aten är kallad världens modernaste antika stad och är Greklands huvudstad och landet största stad med 4,2 miljoner invånare. Efter OS som Aten var värd för 2004 så fick staden en rejäl uppfräschning förutom dess historiska värde så är det en modern stad och sedan 2004 har det byggts moderna motorvägar och nya tunnellinjer och den gamla oron för överbefolkning och luftförorening finns inte längre. Aten är mest känd för sin historia och redan 6000 f Kr bosatte sig de första människorna i området. År 430 f.Kr hade Aten 250 000 invånare, de flesta slavar. Redan vid 7 års ålder fick pojkarna i Aten gå till skolan där de lärde sig läsa och skriva, flickor däremot fick lära sig av sina föräldrar. Så den kulturella prägeln på staden har funnits med länge.
I Aten finns gott om sevärdheter och ett av de kändaste är templet Parthenon på Akropolis klippa. Det byggdes mellan 447 f.Kr. och 433 f.Kr till Pallas Athena ära, Pallas Athena är en gudinna i den grekiska mytologin. Vill man få en ordentlig blick över Aten så kan man bestiga Lykabettos, Atens högsta berg med sina 277 meter. Det går att gå upp dit eller ta den smidiga bergsbanan. Annars rekommenderas ett titt på den gamla Olympiastadion som ligger mitt i Aten, 1896 hölls de första moderna OS spelen här. Olympiastadion är en mycket vacker marmoranläggning.
Aten har högsäsong året om och det är en väldigt bra stad att promenera i. Åker du till Aten för att shoppa ligger många av de mest populära shoppingplatserna centralt. Runt Syntagmaplatsen kan du hitta allt från mat till märkeskläder och hit väljer många att gå. Minst lika bra är Marknadsgatan Monastiraki där du också hittar lite av varje. Förutom att promenera till de olika shoppingdistrikten och sevärdheterna så är det lättast och billigast att åka tunnelbana, men taxi är inte heller särskilt dyrt. Det går även att åka spårvagn om du vill till Atens Riviera där du kan bada. Aten är en perfekt stad för båda smaklökarna, shoppingbehovet eller för dig som bara vill sola och bada.
När du flyger till Aten så landar du på Eleftherios Venizelos Internationella Flygplats. Den ligger 45 minuters bilfärd från staden.Sverige
Sverige för turister

Svenska städer
Stockholm
Malmö
Göteborg

Danmark
Danmark

Danska städer
Köpenhamn

Norge
Norge
Shopping i Norge
Norska klimatet

Norska städer
Oslo
Bergen

Tyskland
Tyskland
Klimatet i Tyskland
Shopping i Tyskland

Tyska städer
Berlin
Hamburg
Dortmund
Hannover
Köln
Munchen
Dusseldorf

Polen
Polen
Klimatet i Polen
Handla i Polen

Polska städer
Warszawa
Gdansk

Frankrike
Frankrike
Klimatet i Frankrike
Shopping i Frankrike

Franska städer
Nice
Paris
Lyon
St Tropez
Marseille

Spanien
Spanien
Spanska klimatet
Shopping i Spanien
Mat i Spanien

Spanska städer
Alicante
Barcelona
Madrid
Ibiza
Lanzarote
Valencia
Mallorca
Tenerife
Magaluf på Mallorca
Malaga

Italien
Italien
Shopping i Italien
Klimatet i Italien

Italienska städer
Rom
Florens
Milano
Pisa
Sicilien
Turin
Venedig
Palermo
Trieste

Grekland
Grekland
Om Grekland
Klimatet i Grekland

Grekiska städer
Chania stad
Agia Marina
Pefkos
Faliraki
Bali
Kallithea
Petra
Hersonissos
lindos,rhodos
Aghios
Molivos
Kato Stalos
Nidri
Agios Nikitas
Skiathos
Parga
Aten
Thessaloniki

Grekiska öar
Rhodos
Kos
Kalymnos
Skopelos
Symi
Samos
Tilos
Karpathos