BarcelonaUtmed den katalanska kusten i nordöstra Spanien ligger den spännande och livliga jättestaden Barcelona. Det inbjudande Medelhavet ligger till öster om staden, och bergen tornar upp sig bakom Barcelona.

Barcelona är uppdelad i tio olika stadsdelar. Dessa delar var en gång i tiden autonoma byar, men smälte ihop till storstaden Barcelona under 1800-talet. Barcelona är en stad som är mycket rik på historia och här finns arkitektur som stammar från 1300-talets gotiska tid och framåt. Den gotiska arkitekturen finner man främst i Ciutat Vella och här är gränderna trånga. I Ciutat Vella hittar man bland annat Stadshuset, Regeringspalatset, Sjukhuset och det gamla Skeppsvarvet.

Rakt igenom Ciutat Vella går det kända stråket La Rambla. Den går mellan den gamla hamnen och till Placa Catalunya. Det är egentligen flera boulevarder som länkats samman. Här händer det mesta och det är en upptäckt i sig att gå denna gata. Det är som om hela Barcelona trampar förbi. Vakta plånboken bara! Två andra intressanta gator att flanera och upptäcka Barcelona på är La Placa Catalunya och El Portal de l’Angel.

Det finns också en hel del intressant art nouveau arkitektur som här kallas modernisme. Bland de mer kända byggnaderna finns Casa Battló, Casa Milà och Parc Güell ritade av Gaudí, och Hospital de Sant Pau och Palau de la Música Catalana ritade av Domènech.
. Den extrema byggnaden Sagrada Familiakyrkan är ett av Gudìs mästerverk, men avslutades aldrig. Än idag arbetar man på den. Det pågår en ny byggboom och det finns mycket helt nytt att upptäcka.

Barcelona rymmer intressanta museer såsom Picassomuseet, Museu Nacional d’Art de Catalunya och Museu d’Història de la Ciutat. Det finns över 60 museum i staden, så det finns en del att upptäcka i museiväg. Och om man tröttnar på museum kan man alltid njuta av den aktiva kulturen, till exempel en flamencoföreställning, eller gå på en flamencoklubb.

Barcelona är vida känt för sitt vilda nattliv. Det finns nästan ett oändligt antal klubbar, barer och diskotek i staden. Om man letar efter en trevlig restaurang så går det lätt att finna en sådan utmed Barceloneta. Fiskrätterna och den andra inhemska maten rekommenderas varmt.

Precis vid staden finns flera långa sandstränder. De längsta är San Sebastià och Barceloneta. De är också de äldsta och fortfarande de mest populära. Tack vare OS år 1992 gjorde man i ordning ytterligare antal stränder utmed Barcelonas kust, så det finns en del att välja på. Och vid en stad där solen alltid skiner är strandlivet en huvudsyssla för många semesterfirare.

I Barcelona är den katalanska kulturen framträdande. Man tar sig runt Barcelona med tunnelbana, buss och spårvagn. Om man flanerar i stan gör man bäst i att hålla ordning på vart man är, i alla fall nattetid.Sverige
Sverige för turister

Svenska städer
Stockholm
Malmö
Göteborg

Danmark
Danmark

Danska städer
Köpenhamn

Norge
Norge
Shopping i Norge
Norska klimatet

Norska städer
Oslo
Bergen

Tyskland
Tyskland
Klimatet i Tyskland
Shopping i Tyskland

Tyska städer
Berlin
Hamburg
Dortmund
Hannover
Köln
Munchen
Dusseldorf

Polen
Polen
Klimatet i Polen
Handla i Polen

Polska städer
Warszawa
Gdansk

Frankrike
Frankrike
Klimatet i Frankrike
Shopping i Frankrike

Franska städer
Nice
Paris
Lyon
St Tropez
Marseille

Spanien
Spanien
Spanska klimatet
Shopping i Spanien
Mat i Spanien

Spanska städer
Alicante
Barcelona
Madrid
Ibiza
Lanzarote
Valencia
Mallorca
Tenerife
Magaluf på Mallorca
Malaga

Italien
Italien
Shopping i Italien
Klimatet i Italien

Italienska städer
Rom
Florens
Milano
Pisa
Sicilien
Turin
Venedig
Palermo
Trieste

Grekland
Grekland
Om Grekland
Klimatet i Grekland

Grekiska städer
Chania stad
Agia Marina
Pefkos
Faliraki
Bali
Kallithea
Petra
Hersonissos
lindos,rhodos
Aghios
Molivos
Kato Stalos
Nidri
Agios Nikitas
Skiathos
Parga
Aten
Thessaloniki

Grekiska öar
Rhodos
Kos
Kalymnos
Skopelos
Symi
Samos
Tilos
Karpathos