BergenI västra Norge hittar man landets näst största stad, Bergen, en viktig hamnstad och en intressant stad att besöka. Bergen grundades på tusentalet och har under tidernas gång emellanåt fått figurera som huvudstad. Staden har också drabbats av flera storbränder, då husen varit byggda av trä. Bergen ligger utmed Norges oändligt vackra kust med havet för sina fötter. På många håll i staden är vyerna över havet spektakulär.

Stadsdelen Bryggen finns med på UNESCO:s världsarvslista och är väl värd ett besök. Det är ett otroligt pittoreskt, färgrikt och vackert område med anor från 1200-talet. Här finns också ett intressant museum som visar historiken runt vikingarna. Bergen är förutom ett vikingacentrum liktydigt med fiskenäring. Bara ett stenkast från Bryggenområdet finns en mycket spännande fiskmarknad Fisketorget i Bergen. Man ska också passa på att äta fisk på någon av alla de trevliga restauranger som man kan finna i Bergen.

Det finns många trevliga gallerier i Bergen, väl värda ett besök. Till dessa hör Fjosanger Samling, Allmenningen som också har försäljning, Galleri Bryggen, Galleri Format och Bergens Moderna Museum. Det finns även en intressant botanisk trädgård i Milde strax utanför Bergen och ett akvarium att besöka. Och för den som är intresserad av historia är ett besök till Håkons Hall väl värt besväret.

Mareminehullet, nästan i centrum av Bergen är en spännande plats. Det är en stor grotta, men det är myterna kring just grottan som är det mest intressanta. Guidade visningar förtäljer mer. Rosenkrantztårnet från medeltiden är också värt ett besök. Även här finns guidade turer som kan berätta historiken runt byggnaden och de spännande tider som tornet varit med om.

Det är mycket trevligt att gå ut i Bergen men man får vara lite försiktig med utgifterna. Bergen är känt för sin dyra alkohol, så utelivet är ganska så lugnt. Dessutom tar man ganska duktigt betalt till nattklubbarna. Men i övrigt finns många fina restauranger och barer att njuta av.

Om man vill göra turer utanför Bergen rekommenderas en tur till havet. Med lite tur kan man se valar och späckhuggare i vattnen, en oförglömlig syn. Här kan man också upptäcka de vackra fjordarna, unika för Norge. Bara sex kilometer utanför Bergen hittar man också en mycket vacker stavkyrka vid namn Fantoft. Den byggdes på 1150-talet och brann tyvärr ner år 1992. Man har dock byggt upp en exakt replika av originalet.

Bussar och taxi, förutom bil, kan ta en runt i Bergen. Man kan dessutom flanera då staden inte är så stor, ca en kvarts miljon invånare. Det är ganska dyrt att shoppa i Bergen, liksom i resten av Norge.Sverige
Sverige för turister

Svenska städer
Stockholm
Malmö
Göteborg

Danmark
Danmark

Danska städer
Köpenhamn

Norge
Norge
Shopping i Norge
Norska klimatet

Norska städer
Oslo
Bergen

Tyskland
Tyskland
Klimatet i Tyskland
Shopping i Tyskland

Tyska städer
Berlin
Hamburg
Dortmund
Hannover
Köln
Munchen
Dusseldorf

Polen
Polen
Klimatet i Polen
Handla i Polen

Polska städer
Warszawa
Gdansk

Frankrike
Frankrike
Klimatet i Frankrike
Shopping i Frankrike

Franska städer
Nice
Paris
Lyon
St Tropez
Marseille

Spanien
Spanien
Spanska klimatet
Shopping i Spanien
Mat i Spanien

Spanska städer
Alicante
Barcelona
Madrid
Ibiza
Lanzarote
Valencia
Mallorca
Tenerife
Magaluf på Mallorca
Malaga

Italien
Italien
Shopping i Italien
Klimatet i Italien

Italienska städer
Rom
Florens
Milano
Pisa
Sicilien
Turin
Venedig
Palermo
Trieste

Grekland
Grekland
Om Grekland
Klimatet i Grekland

Grekiska städer
Chania stad
Agia Marina
Pefkos
Faliraki
Bali
Kallithea
Petra
Hersonissos
lindos,rhodos
Aghios
Molivos
Kato Stalos
Nidri
Agios Nikitas
Skiathos
Parga
Aten
Thessaloniki

Grekiska öar
Rhodos
Kos
Kalymnos
Skopelos
Symi
Samos
Tilos
Karpathos