BerlinDen tyska huvudstaden Berlin är en spännande och intressant stad med en mycket spännande nutidshistorik. Det är en av Europas mest populära städer och när man besöker Berlin är det lätt att förstå varför. Det finns en enorm rikedom av arkitektur, nöjesliv och kultur och det är en stad som verkligen kan överraska sin besökare.

Fram till 1989 var Berlin en stad som låg i Östtyskland men som var delad i två delar, varav den västra delen var en satellitstad till Västtyskland. När muren föll, började de två separata städerna att smälta samman igen. Resultatet är en kokande, sjudande och spännande stad fylld med kreativitet. År 1991 blev Berlin huvudstaden för det enade Tyskland. En stark symbol för enandet och slutet på Kalla Kriget är Brandenburger Tor, då den ligger mittemellan de båda forna stadshalvorna. Brandenburger Tor är ett imponerande verk som gärna beskådas kvällstid. Huvudgatan Unter der Linden utgår från torget och gatan är ett trevligt promenadstråk.

En bit norr om Brandenburger Tor finner man Ridksdagshuset, även det med intressant nutidshistorik. Andra intressanta byggnader är Deutsche Statsoper som är byggd i rokokostil, kyrkan Hedwigs-Kathedrale, den stora Synagogan och det fantastiska Berliner Dom . Många av byggnaderna i Berlin förstördes under kriget, men de allra flesta har byggts upp och reparerats igen. Och Berlinmuren hittar man numera bara som en stenrad i asfalten.

Om man vill gå på museum finns mycket att välja mellan. Ja, det finns till och med en hel ö, vigd åt museer, den sk. Museuminsel. Här finns bland mycket annat Pergamonmuseet, Neues Museum, Altes Museum och Alte Nationalgalerie. På andra håll hittar man museer som Neue Nationalgalerie, och Bauhaus-Archiv, det omfångsrika arkitektmuseet. Extra intressant kan kanske det Judisches Museum Berlin i stadsdelen Kreuzberg vara för den som vill veta mer om nutidshistoria. Det finns också många minnesmärken över andra världskriget runt om i staden, bland annat i stadsdelen Mitte där många judar levde före kriget och vid Brandenburger Tor.

Berlin inbjuder till shopping. Den största shoppinggatan heter Kurfürstendamm och området runt gatan innehåller en mängd butiker och tavernor. På Tauentzienstrasse hittar man det jättelika varuhuset KaDeWe och i stadsdelen Mitte shoppar man bäst på Friedrichstrasse. Det finns också en stor galleria Alexia nära Alexanderplatz, fylld med butiker, restauranger och caféer. Området ligger öster om floden Spree.

Nattlivet i Berlin är precis som staden: spännande, innovativt och överraskande. Här finns en otrolig mängd klubbar för alla smaker och inriktningar. Berlin räknas även som en metropol i gaykretsar. Klubbarna trängs nästan med varandra och här är natten till för att dansas bort.

Berlin är en riktigt stor stad, men det är lätt att ta sig runt, då staden har världens mest utvecklade transportsystem. Här kan man välja mellan pendeltåg, tunnelbana, spårvagnar och bussar.

Finns några sidor om Berlin på både svenska och engelska. Några vi har fastnat för är Fira långweekend i Berlin som handlar om Berlin.
En engelsk version om Berlin kan ni finna på Berlin in Germany - Engelsk sida som också handlar om Berlin i Tyskland. Så hoppas att ni hittar vad ni letar efter när ni letar efter turistinformation om Berlin.Sverige
Sverige för turister

Svenska städer
Stockholm
Malmö
Göteborg

Danmark
Danmark

Danska städer
Köpenhamn

Norge
Norge
Shopping i Norge
Norska klimatet

Norska städer
Oslo
Bergen

Tyskland
Tyskland
Klimatet i Tyskland
Shopping i Tyskland

Tyska städer
Berlin
Hamburg
Dortmund
Hannover
Köln
Munchen
Dusseldorf

Polen
Polen
Klimatet i Polen
Handla i Polen

Polska städer
Warszawa
Gdansk

Frankrike
Frankrike
Klimatet i Frankrike
Shopping i Frankrike

Franska städer
Nice
Paris
Lyon
St Tropez
Marseille

Spanien
Spanien
Spanska klimatet
Shopping i Spanien
Mat i Spanien

Spanska städer
Alicante
Barcelona
Madrid
Ibiza
Lanzarote
Valencia
Mallorca
Tenerife
Magaluf på Mallorca
Malaga

Italien
Italien
Shopping i Italien
Klimatet i Italien

Italienska städer
Rom
Florens
Milano
Pisa
Sicilien
Turin
Venedig
Palermo
Trieste

Grekland
Grekland
Om Grekland
Klimatet i Grekland

Grekiska städer
Chania stad
Agia Marina
Pefkos
Faliraki
Bali
Kallithea
Petra
Hersonissos
lindos,rhodos
Aghios
Molivos
Kato Stalos
Nidri
Agios Nikitas
Skiathos
Parga
Aten
Thessaloniki

Grekiska öar
Rhodos
Kos
Kalymnos
Skopelos
Symi
Samos
Tilos
Karpathos