DortmundDortmund är en gammal anrik Hansastad i nordvästra Tyskland. Dortmund har genom tiderna blivit känd som en stålstad, nära Ruhrområdet, men som så många andra städer i Tyskland är det en stad i snabb förändring. Här satsar man på nya idéer och nya lösningar, vilket tar sig i uttryck på många sätt.

Den nya arkitekturen är en spännande värld att upptäcka liksom det kreativa kulturlivet. Här är det också ovanligt nära till naturen, särskilt om man tänker sig ett grått Ruhrområde runt omkring. Mycket möda har lagts ner på att göra staden och omgivningarna gröna och sköna genom tiderna och numera stoltserar man med sina vackra rosor i Rosarium och mycket annat i de olika parkerna i staden .

Det finns enormt många museer att besöka i staden. Flera av dem är inhysta i väldigt intressanta lokaler, vissa av dem rent av futuristiska. Museum für Kunst und Kulturgescheichte är en riktig kulturmagnet och belagd i ett art dèco hus. Museum am Ostwall har en hel del intressant kontemporär konst och kultur medan Museum für Naturkunde istället går tillbaka hela 55 miljoner år i tiden på sina visningar. Den ruhrska industriutvecklingen kan man följa på Westphalian Industrian Museum och hamnhistoria får man veta mer om på Harbour Museum.

Det finns också många intressanta slott och kyrkor att besöka. Kyrkorna är byggda från medeltiden och framåt och står som levande historiska monument överallt i staden och dess omnejd. Reinoldkirche är kanske den mest spännande medeltidskyrkan med sin roliga form. Haus Bodelschwingh är ett fantastiskt slott från 1200-talet och är det största och mest imponerande i sitt slag i området. Haus Rosenberg är ett annat slott från den tiden, också det väl värt ett besök. Det finns många fler och man kommer lätt ut på landet och dess slott med tåg eller guidad tur.

Dortmund är en ypperlig stad att shoppa i. Runt centrum finns många butiker och varuhus, och här säljer man det mesta från kläder till elektronik. I centrum hittar man också många bra restauranger och inte minst härliga caféer att njuta av stadslivet på. Det finns givetvis också många ölstugor i staden. På dem kan man också äta traditionell tysk mat, och ett tips är att prova ”Salzkuchen mit Mett” eller en ”Mettente”, de lokala stoltheterna. Och om man vill ha en öl i Dortmund beställer man helst en Stösschen. Givet en storstad finns det också ett antal nattklubbar och diskotek att välja mellan.

Dortmund har ett mycket bra transportsystem och det är lätt att ta sig runt i staden. Det går även att ta sig runt till fots. Vill man åka utanför staden går det många tåg utifrån Dortmund.
Sverige
Sverige för turister

Svenska städer
Stockholm
Malmö
Göteborg

Danmark
Danmark

Danska städer
Köpenhamn

Norge
Norge
Shopping i Norge
Norska klimatet

Norska städer
Oslo
Bergen

Tyskland
Tyskland
Klimatet i Tyskland
Shopping i Tyskland

Tyska städer
Berlin
Hamburg
Dortmund
Hannover
Köln
Munchen
Dusseldorf

Polen
Polen
Klimatet i Polen
Handla i Polen

Polska städer
Warszawa
Gdansk

Frankrike
Frankrike
Klimatet i Frankrike
Shopping i Frankrike

Franska städer
Nice
Paris
Lyon
St Tropez
Marseille

Spanien
Spanien
Spanska klimatet
Shopping i Spanien
Mat i Spanien

Spanska städer
Alicante
Barcelona
Madrid
Ibiza
Lanzarote
Valencia
Mallorca
Tenerife
Magaluf på Mallorca
Malaga

Italien
Italien
Shopping i Italien
Klimatet i Italien

Italienska städer
Rom
Florens
Milano
Pisa
Sicilien
Turin
Venedig
Palermo
Trieste

Grekland
Grekland
Om Grekland
Klimatet i Grekland

Grekiska städer
Chania stad
Agia Marina
Pefkos
Faliraki
Bali
Kallithea
Petra
Hersonissos
lindos,rhodos
Aghios
Molivos
Kato Stalos
Nidri
Agios Nikitas
Skiathos
Parga
Aten
Thessaloniki

Grekiska öar
Rhodos
Kos
Kalymnos
Skopelos
Symi
Samos
Tilos
Karpathos