FlorensVackra Florens, (Firenze), ligger i mitten av Italien i Toscana. Staden grundades av Julius Caesar. Det Florens man upptäcker idag är en renässansens huvudstad och räknas som humanismens vagga. Florens invånare har haft ett enormt inflytande över vetenskaperna, konsten och arkitekturen. Det finns nästan inget vackrare än att uppleva våren i Florens, och hösten är nästan lika vacker. De två årstiderna är de allra bästa för ett besök till Florens, då det kan bli väl varmt på sommaren och lite väl regnigt på vintern.

Florens absoluta storhetstid var under 1400-1500-talen och mycket arkitektur från den tiden finns bevarad. Florens som stad har en väldigt speciell karaktär tack vare de annorlunda palatsen som finns i staden, varav några av de främsta är Palazzo Vecchio, Bargello och Loggia dei Lanzi. De är fästningslika och mörka men ändå ädla byggnader som under medeltiden fungerade som borgar för familjer.

Piazza del Duomo och kyrkan Duomo från 1200-talet ligger mitt i staden. Det går flera broar över floden Arno, och den vackraste av dem alla är Ponte Vecchio som går från konstmuseet Uffizierna till Palazzo Pitti. Uffizierna är ett av världens mest anrika och förnämsta konstmuseum och byggdes på 1560-talet. Här finns en enorm samling av ovärderliga verk till beskådan för den konstintresserade, ett museum man bara inte får missa. Det kan vara timslånga köer för inträde hit, men om man bokar innan kan man gå före kön. Inte långt från Uffizierna finns ett mycket trevligt friluftsmuseum vid namn Loggia della Signora med ett antal mycket vackra skulpturer och den fantastiska domkyrkan Santa Maria del Fiore, en fantastisk och märklig byggnad som kan beskådas och avnjutas från utsidan såväl som insidan. En annan kyrka som bör besökas är Santa Maria del Carmine. I Santa Maria del Carmine hittar man fresker gjorda av konstnären Masaccio, föregångare till två andra tungviktare inom konsten, da Vinci och Michelangelo som var florentinare de med. Det var förresten Dante, Donatello, Machiavelli, Brunelleschi, Galilei, och Ghiberti också. För att bara nämna några.

Utanför Florens finns flera intressanta utflyktsmål. Man kan bland annat åka till Fiesole och besöka de många sevärdheter från romarriket som finns där. Man kan också ta en tur till Villa Medici di Poggio a Caiano, en gång ägd av familjen Medici som också en gång i tiden bodde i Palazzo Vecchio.

Florens har genomgående bra restauranger och trattorior att erbjuda. Den florentinska maten har en lantlig touch. Man bör även besöka någon av de marknader som finns i staden, t.ex., Europas största livsmedelshall Mercato Cebtrak. Här kan man njuta av färger, smaker och kvalitet. Ett tips är att köpa in matsäck och ha utflykt. Glöm inte att köpa ett gott lokalt vin till. Man tar bussen för att nå fram till ställena i staden och citykärnan är delvis avstängd för biltrafik.


Sverige
Sverige för turister

Svenska städer
Stockholm
Malmö
Göteborg

Danmark
Danmark

Danska städer
Köpenhamn

Norge
Norge
Shopping i Norge
Norska klimatet

Norska städer
Oslo
Bergen

Tyskland
Tyskland
Klimatet i Tyskland
Shopping i Tyskland

Tyska städer
Berlin
Hamburg
Dortmund
Hannover
Köln
Munchen
Dusseldorf

Polen
Polen
Klimatet i Polen
Handla i Polen

Polska städer
Warszawa
Gdansk

Frankrike
Frankrike
Klimatet i Frankrike
Shopping i Frankrike

Franska städer
Nice
Paris
Lyon
St Tropez
Marseille

Spanien
Spanien
Spanska klimatet
Shopping i Spanien
Mat i Spanien

Spanska städer
Alicante
Barcelona
Madrid
Ibiza
Lanzarote
Valencia
Mallorca
Tenerife
Magaluf på Mallorca
Malaga

Italien
Italien
Shopping i Italien
Klimatet i Italien

Italienska städer
Rom
Florens
Milano
Pisa
Sicilien
Turin
Venedig
Palermo
Trieste

Grekland
Grekland
Om Grekland
Klimatet i Grekland

Grekiska städer
Chania stad
Agia Marina
Pefkos
Faliraki
Bali
Kallithea
Petra
Hersonissos
lindos,rhodos
Aghios
Molivos
Kato Stalos
Nidri
Agios Nikitas
Skiathos
Parga
Aten
Thessaloniki

Grekiska öar
Rhodos
Kos
Kalymnos
Skopelos
Symi
Samos
Tilos
Karpathos