GdanskGdansk är en polsk kuststad präglad av en internationell atmosfär och med ett fantastiskt rikt förflutet. Den har en vacker arkitektur och en välkomnande atmosfär. Sedan medeltiden har polacker, tyskar, holländare, svenskar och många andra samsats i staden. Gdansk är rik på minnen från den nordeuropeiska historien.

Här finns ett Birgittakloster från 1390-talet, den enorma tegelbyggnaden Mariakyrkan är väl värd ett besök och i den vackra Katedralen ges härliga orgelkonserter och här finns sevärdheter med svenskt påbrå. Det gör det även i Rådhuset som ligger i Gamla Stan. Och det finns en hel led utanför Gdansk som visar det svenska inflytandet, Den svenska leden, där kan man följa svenskarnas spår.

Gamla Stan har fräschats upp rejält på senare tid och är en fröjd att flanera i, äta i och upptäcka. Huvudgatan heter Dlugatan och är hittar man många butiker och restauranger. De gömmer sig bakom de vackra fasaderna som inspirerats av holländsk arkitektur. De vackra portarna som finns i Gamla Stan i Gdansk är verkligen värda en närmare titt. I den gamla delen finner man också Baltiska Kulturcentret och Nationalmuseum, båda väl värda sin entré.

I Gdansk kan den historieintresserade besökaren uppleva den mindre smickrande delen av Europas nutidshistoria. I Westerplate föll de allra första skotten 1939, de som blev starten för ett utdraget andra världskrig. Och i Gdansk finner man koncentrationslägret Stutthof. I lägret finns byggnaderna kvar från nazismens försök att utrota oliktänkande och icke-arier. Här hittar man bland annat dödsporten, gaskammare, krematorium och bobaracker. Dödsporten är en tydlig symbolisk kvarleva. När man passerade porten slutade man att vara människa och reducerades till ett nummer. Men det var också här, i Gdansk, som Lech Walesa kom ifrån, mannen som vågade bryta mot kommunismen.

Strax utanför Gdansks centrum, på väg ut mot stränderna, ligger förorten Oliwa där man finner flera vackra parker, ett trevligt zoo och en vacker katedral. Om man åker ännu lite längre ut åt samma håll, kommer man till strandområdet Sopot med härliga stränder och ett riktigt semesterliv med butiker, klubbar, restauranger och caféer.

Om man vill åka ut på utflykter utanför staden är Malborkslottet en härlig dagsutflykt, med en spännande historia från riddartiden. Eller så åker man till grannstaden Gdynia, den gamla fiskebyn som verkligen fått liv, och tittar på fartyg och njuter av den fantastiskt goda maten.Sverige
Sverige för turister

Svenska städer
Stockholm
Malmö
Göteborg

Danmark
Danmark

Danska städer
Köpenhamn

Norge
Norge
Shopping i Norge
Norska klimatet

Norska städer
Oslo
Bergen

Tyskland
Tyskland
Klimatet i Tyskland
Shopping i Tyskland

Tyska städer
Berlin
Hamburg
Dortmund
Hannover
Köln
Munchen
Dusseldorf

Polen
Polen
Klimatet i Polen
Handla i Polen

Polska städer
Warszawa
Gdansk

Frankrike
Frankrike
Klimatet i Frankrike
Shopping i Frankrike

Franska städer
Nice
Paris
Lyon
St Tropez
Marseille

Spanien
Spanien
Spanska klimatet
Shopping i Spanien
Mat i Spanien

Spanska städer
Alicante
Barcelona
Madrid
Ibiza
Lanzarote
Valencia
Mallorca
Tenerife
Magaluf på Mallorca
Malaga

Italien
Italien
Shopping i Italien
Klimatet i Italien

Italienska städer
Rom
Florens
Milano
Pisa
Sicilien
Turin
Venedig
Palermo
Trieste

Grekland
Grekland
Om Grekland
Klimatet i Grekland

Grekiska städer
Chania stad
Agia Marina
Pefkos
Faliraki
Bali
Kallithea
Petra
Hersonissos
lindos,rhodos
Aghios
Molivos
Kato Stalos
Nidri
Agios Nikitas
Skiathos
Parga
Aten
Thessaloniki

Grekiska öar
Rhodos
Kos
Kalymnos
Skopelos
Symi
Samos
Tilos
Karpathos