Klimatet i ItalienItalien är ett avlångt land och har flera olika klimatzoner och påverkas av hög- respektive lågland och från norr till söder. Om man vill besöka de sydligare delarna och områdena utmed kusten, inklusive Toscana är det april tom september som är mest populära. Våren och höstarna är extra behagliga om det är en stadsresa som man är ute efter, då det kan bli väl varmt på somrarna.

Längst i norr råder ett inlandsklimat eller kontinentalt klimat, som dessutom påverkas av den höga höjden i Alperna. Här växlar klimatet starkt mellan de olika årstiderna. Somrarna är svala, ganska korta, och liknar svensk sommar och fantastiskt vackra och faktiskt så underskattas ibland Alperna som semestermål på sommaren, i alla fall av nordiska resenärer. Vintrarna är genomgående ganska långa och då ligger snön djup och det kan bli riktigt kallt.

Nere i området runt Turin råder också ett inlandsklimat men vintrarna är mildare och somrarna varmare. Det är nästan som skånskt väder i området. Våren är förunderlig här, liksom på många andra håll i Italien och kommer tidigare än i Sverige.

Utmed kusterna råder genomgående ett behagligt Medelhavsklimat. Det gäller både östra och västra kustremsan. Somrarna kan bli väl varma, runt 30 grader, under den varmaste perioden mellan maj och augusti, men om det är en badsemester man är ute efter passar även den tiden utmärkt. Om man däremot ska åka på en stadsresa rekommenderas den fantastiska våren och den mjuka och sköna hösten, dvs. tiderna mellan mars-maj och september-oktober.

Östkusten, där bland annat Venedig och Trieste ligger har genomgående mindre nederbörd än västkusten. Men här blir det också lite kallare om vintern. Här är somrarna varma.

Längst i söder, på Sicilien, råder ett subtropiskt klimat. Här är vintrarna mycket milda och sommaren kommer snabbt och är långt. Här är det hett och torrt stora delar av året.
Sverige
Sverige för turister

Svenska städer
Stockholm
Malmö
Göteborg

Danmark
Danmark

Danska städer
Köpenhamn

Norge
Norge
Shopping i Norge
Norska klimatet

Norska städer
Oslo
Bergen

Tyskland
Tyskland
Klimatet i Tyskland
Shopping i Tyskland

Tyska städer
Berlin
Hamburg
Dortmund
Hannover
Köln
Munchen
Dusseldorf

Polen
Polen
Klimatet i Polen
Handla i Polen

Polska städer
Warszawa
Gdansk

Frankrike
Frankrike
Klimatet i Frankrike
Shopping i Frankrike

Franska städer
Nice
Paris
Lyon
St Tropez
Marseille

Spanien
Spanien
Spanska klimatet
Shopping i Spanien
Mat i Spanien

Spanska städer
Alicante
Barcelona
Madrid
Ibiza
Lanzarote
Valencia
Mallorca
Tenerife
Magaluf på Mallorca
Malaga

Italien
Italien
Shopping i Italien
Klimatet i Italien

Italienska städer
Rom
Florens
Milano
Pisa
Sicilien
Turin
Venedig
Palermo
Trieste

Grekland
Grekland
Om Grekland
Klimatet i Grekland

Grekiska städer
Chania stad
Agia Marina
Pefkos
Faliraki
Bali
Kallithea
Petra
Hersonissos
lindos,rhodos
Aghios
Molivos
Kato Stalos
Nidri
Agios Nikitas
Skiathos
Parga
Aten
Thessaloniki

Grekiska öar
Rhodos
Kos
Kalymnos
Skopelos
Symi
Samos
Tilos
Karpathos