LyonLyon ligger i Frankrikes sydöstra del och precis där floden Saône flyter ihop med Rhône. Det är således en stad smyckad med vatten. Det är Frankrikes näst största stad och allra mest känd för sin fantastiska gastronomi. Här äter man gott och det finns många olika typer av restauranger överallt i staden. Lyon har även gjort sig känd inom filmkretsar och i Frankrike är det regissörerna som är gudarna, inte skådespelarna. Anledningen till att Lyon blivit så känt är att det var här bröderna Lumière uppfann själva filmen, år 1895.

Det var romarna som grundade staden, fyrtio år f.Kr. och staden har sedan dess varit med om mycket intressanta historiska skeende då den varit strategiskt placerad. Romerska ruiner finns fortfarande att beskåda. Den senaste stora händelsen var att det var centrum för motståndsrörelsen under andra världskriget och det finns ett museum om detta här i Lyon.

Tack vare den långa historien finns många sevärdheter att besöka. Basilica Notre-Dame de Fourvière byggdes på slutet av artonhundratalet och har påverkats av många arkitektoniska influenser och ligger vackert på berget. Den ser över den kanske ännu vackrare Saint Jean-katedralen som byggdes på 1000-talet och fram till 1400-talet. Saint Francs de Sales är en kyrka med en fantastisk orgel och Lyon inhyser en mycket bra operascen.

Gamla Staden ligger på västbanken till Saône och är från medeltiden. Här finns prång och små trånga gator, många butiker, caféer och restauranger. I norr finns området som kallas Croix-Rousse, där fabrikerna som producerade Lyons kända silke låg. Båda Gamla Staden och Croix-Rousse räknas idag som världsarv av UNESCO.

På udden mellan de två floderna finns ett stort torg, Place Bellecour. Det är en helt öppen plats och störst i Europa. I Lyon finns också ett Afrikamuséum som är mycket intressant.

I området kring Lyon finns ett enormt vackert agrart landskap att upptäcka stora möjligheter att prova viner. Här ligger de kända områdena Beaujolais och Côtes du Rhône. Och i staden trängs de fina restaurangerna med de mer lokala och folkliga. Här finns mycket att välja mellan, eller bara gå in på ett klassiskt franskt café om man så vill.

För att ta sig runt i Lyon använder man sig lättast av spårvägen, bussarna eller tunnelbanan. Staden är precis som Paris indelad i olika arrondissement, och i Lyon finns nio stycken. Det är till stor hjälp att veta inom vilket arrondissement något befinner sig.
Sverige
Sverige för turister

Svenska städer
Stockholm
Malmö
Göteborg

Danmark
Danmark

Danska städer
Köpenhamn

Norge
Norge
Shopping i Norge
Norska klimatet

Norska städer
Oslo
Bergen

Tyskland
Tyskland
Klimatet i Tyskland
Shopping i Tyskland

Tyska städer
Berlin
Hamburg
Dortmund
Hannover
Köln
Munchen
Dusseldorf

Polen
Polen
Klimatet i Polen
Handla i Polen

Polska städer
Warszawa
Gdansk

Frankrike
Frankrike
Klimatet i Frankrike
Shopping i Frankrike

Franska städer
Nice
Paris
Lyon
St Tropez
Marseille

Spanien
Spanien
Spanska klimatet
Shopping i Spanien
Mat i Spanien

Spanska städer
Alicante
Barcelona
Madrid
Ibiza
Lanzarote
Valencia
Mallorca
Tenerife
Magaluf på Mallorca
Malaga

Italien
Italien
Shopping i Italien
Klimatet i Italien

Italienska städer
Rom
Florens
Milano
Pisa
Sicilien
Turin
Venedig
Palermo
Trieste

Grekland
Grekland
Om Grekland
Klimatet i Grekland

Grekiska städer
Chania stad
Agia Marina
Pefkos
Faliraki
Bali
Kallithea
Petra
Hersonissos
lindos,rhodos
Aghios
Molivos
Kato Stalos
Nidri
Agios Nikitas
Skiathos
Parga
Aten
Thessaloniki

Grekiska öar
Rhodos
Kos
Kalymnos
Skopelos
Symi
Samos
Tilos
Karpathos