Madrid i SpanienMadrid är Spaniens huvudstad och ligger nästan mitt inne i landet. Den som åker hit gör det för att finna storstadens puls. Det här är inte bara Spaniens huvudstad, utan hela den spansktalande världens huvudstad. Och givetvis är det Spaniens ekonomiska, historiska och kulturella centrum. Staden ligger utmed floden Manzanares. Mitt i Madrid ligger torget Puerta del Sol, en historisk plats med gamla anor. Det är också en av de livligaste platserna i hela Madrid. Huvudtorget är annars Plaza Mayor och det är här man hittar Spaniens själ. Här kan man sitt och njuta på något café och se hela Madrid passera förbi.

Om man nu tröttnar på att sitta och njuta vid Plaza Mayor, så finns mycket att upptäcka i den spanska huvudstaden. Den stora Avenyn Gran Via är den största och mest hektiska gatan och erbjuder mycket bra shopping och restauranger. En annan stor aveny är Paseo del Prado och den är hela 65 meter bred och här hittar man konstmuseet Museo del Prado, ett museum man inte får missa.

Palacio Royal, det Kungliga Slottet, är en vacker byggnad och det officiella kungahemmet och omges av en slående vacker slottspark kallad Jardines del Sabatini. Madrids stora katedral Catedral de la Almudena ligger mittemot vackra Palaco Real och båda är väl värda ett besök. Det är också fantastiskt vackra Palacio de Cristal och Retiro.

Madrid är berömt för sina tjurfäktningar. Den stora tjurfäktningsarenan ligger söder om Madrid och heter Las Ventas. Det är Spaniens största tjurfäktningsarena och invigdes 1931. Arkitekturen går i spansk-arabisk stil. Vid arenan hittar man ett tjurfäktningsmuseum som visar upp tjurfäktningsutrustning genom historien. I övrigt är Madrid fylld av fantastiska museer, främst konstmuseer som till exempel Centro Cultural Reina Sofia och Museo Thyssen-Bornemisza.

Om man vill bege sig på utflykt utanför staden kan man besöka Alcalá de Henares en gammal stad nära Madrid. Här finns fantastiska byggnader, en pittoresk atmosfär och inte minst platsen för Cervantes födelse. Man kan även besöka Aranjuez och Manzanares el Real, två närliggande städer med en mycket rik historia.

Utelivet i Madrid är livligt, precis som i de flesta andra spanska städer. Madrid är per definition en stad som aldrig sover. Gatorna myllrar av folk, dygnet runt. Här är det lätt att hitta en passande restaurang, en mysig bar, eller ett häftigt flamencoställe. Här dansas det dygnet runt. Här går man från restaurang till restaurang, från pub till pub och minglar och äter tapas. Man tar sig lätt runt i Madrid med hjälp av buss och tunnelbana.
Sverige
Sverige för turister

Svenska städer
Stockholm
Malmö
Göteborg

Danmark
Danmark

Danska städer
Köpenhamn

Norge
Norge
Shopping i Norge
Norska klimatet

Norska städer
Oslo
Bergen

Tyskland
Tyskland
Klimatet i Tyskland
Shopping i Tyskland

Tyska städer
Berlin
Hamburg
Dortmund
Hannover
Köln
Munchen
Dusseldorf

Polen
Polen
Klimatet i Polen
Handla i Polen

Polska städer
Warszawa
Gdansk

Frankrike
Frankrike
Klimatet i Frankrike
Shopping i Frankrike

Franska städer
Nice
Paris
Lyon
St Tropez
Marseille

Spanien
Spanien
Spanska klimatet
Shopping i Spanien
Mat i Spanien

Spanska städer
Alicante
Barcelona
Madrid
Ibiza
Lanzarote
Valencia
Mallorca
Tenerife
Magaluf på Mallorca
Malaga

Italien
Italien
Shopping i Italien
Klimatet i Italien

Italienska städer
Rom
Florens
Milano
Pisa
Sicilien
Turin
Venedig
Palermo
Trieste

Grekland
Grekland
Om Grekland
Klimatet i Grekland

Grekiska städer
Chania stad
Agia Marina
Pefkos
Faliraki
Bali
Kallithea
Petra
Hersonissos
lindos,rhodos
Aghios
Molivos
Kato Stalos
Nidri
Agios Nikitas
Skiathos
Parga
Aten
Thessaloniki

Grekiska öar
Rhodos
Kos
Kalymnos
Skopelos
Symi
Samos
Tilos
Karpathos