Mat från SpanienSpanjorerna har en stolt mattradition. För de flesta turister kanske man förknippar den spanska maten med tapas, paella och drycken sangria. Sangria har nästan blivit en nationaldryck i landet, förutom det viktiga måltidsvinet då, varav Riojan är den bästa. Och den berömda Sherryn (Jerez), från Andalusien är en typisk spansk dryck.

I Spanien finns det gott om färska och fräscha råvaror att ta till i matlagningen och det präglar det spanska köket. Här behöver man inte långkok eller såser för att piffa till råvarorna, utan här kan man nyttja de fantastiska smakupplevelser som redan finns i råvarorna.

Om man vill uppleva en riktigt god spansk måltid gör man rätt i att leta reda på en lokal restaurang. På semesterorterna finns många kök som har en mer internationell atmosfär, men om man vill njuta som spanjorerna gör över en middag, så ta dig tid att finna en bra riktigt lokal taverna.

Liksom på många andra håll runt medelhavet har olivoljan en central roll i matlagningen. Det kött som används är ofta lamm, fläsk och kalv. En annan viktig ingrediens är vitlök, ett arv från den romerska tiden. Även drycken vin kommer från det romerska imperiets dagar.

Den spanska maten har anor från olika kulturer, på grund av de olika folken som styrt det spanska området under historiens gång. Morerna, med sin muslimska kultur, introducerade exotiska smaker såsom saffran, citron, mandel, kummin svartpeppar och muskot. Från Kina har man faktiskt importerat apelsinerna. Och själva tog man gärna med sig potatis, tomater, paprika och majs från besöken på andra sidan världshavet, Amerika.

Utmed kusterna innehåller maten även mycket fisk och skaldjur. Det är här, i norra Spanien, som paellan skapades och den finns i flera olika varianter beroende på var man är. I södra Spanien är det populärt med det friterade Pescaíto frito.

Tapas kommer ursprungligen från Andalusien, i den södra delen av Spanien. Egentligen betyder ordet tapas lock. Det är från början tilltugg, dvs. smårätter, som man äter till drinken. Numera har det blivit ett sätt att äta. Man beställer in många smårätter och äter gott under lång tid. Om man vill ha en större mängd tapas beställer man en un racion.

Oavsett var man är i Spanien finns lokala varianter av rätterna. De olika tapas som erbjuds skiljer till exempel sig markant åt från restaurang till restaurang och från område till område. Och man får betänka att varje område i Spanien har sin egen kultur med sina helt egna maträtter, byggd på de råvaror som passar att odla.Sverige
Sverige för turister

Svenska städer
Stockholm
Malmö
Göteborg

Danmark
Danmark

Danska städer
Köpenhamn

Norge
Norge
Shopping i Norge
Norska klimatet

Norska städer
Oslo
Bergen

Tyskland
Tyskland
Klimatet i Tyskland
Shopping i Tyskland

Tyska städer
Berlin
Hamburg
Dortmund
Hannover
Köln
Munchen
Dusseldorf

Polen
Polen
Klimatet i Polen
Handla i Polen

Polska städer
Warszawa
Gdansk

Frankrike
Frankrike
Klimatet i Frankrike
Shopping i Frankrike

Franska städer
Nice
Paris
Lyon
St Tropez
Marseille

Spanien
Spanien
Spanska klimatet
Shopping i Spanien
Mat i Spanien

Spanska städer
Alicante
Barcelona
Madrid
Ibiza
Lanzarote
Valencia
Mallorca
Tenerife
Magaluf på Mallorca
Malaga

Italien
Italien
Shopping i Italien
Klimatet i Italien

Italienska städer
Rom
Florens
Milano
Pisa
Sicilien
Turin
Venedig
Palermo
Trieste

Grekland
Grekland
Om Grekland
Klimatet i Grekland

Grekiska städer
Chania stad
Agia Marina
Pefkos
Faliraki
Bali
Kallithea
Petra
Hersonissos
lindos,rhodos
Aghios
Molivos
Kato Stalos
Nidri
Agios Nikitas
Skiathos
Parga
Aten
Thessaloniki

Grekiska öar
Rhodos
Kos
Kalymnos
Skopelos
Symi
Samos
Tilos
Karpathos