MünchenOm man letar efter en riktig storstad i ordets rätta bemärkelse, så har man kommit rätt om man landar i München. Det är en stor stad även på ytan. Men det är samtidigt en riktigt gemytlig stad. Av alla städer i Tyskland, är München den mest populära av dem alla att bo i. München ligger ”nära allt” och har genom sin popularitet också själv mycket av allt.

Stadens centrum är Karlsplatz och den gågata som går ner mot Marienplatz. Det är här de flesta turister hamnar. Men det finns otroligt mycket mer att upptäcka än denna turistfälla. Om man istället ger sig till Schwabing får man en känsla av riktig uptown och området är trendigt sedan länge. När man går omkring i området förstår man lätt varför. Eller så kan man bege sig till Haidhausen. Det är där det mesta på nätterna händer. Här trängs klubbar, restauranger, barer och allt som har öppet nattetid.

Om man vill ta det lite lugnare väljer man istället stadsdelen Neuhausen. Här får man lite av en småstadskänsla, trots att man är i storstaden. Här ser man knappast en enda turist, så här får man chansen att upptäcka det inhemska München. Här finns också härliga trädgårdar och parker att njuta av en picnic, av solen eller av en riktig grillkväll.

Ännu bättre rekreation får man i området Thalkirchen. På sommaren tänds många eldar här och folk stannar i området hela natten och njuter av floden som rinner förbi. Här hittar man också stadens zoo Hellabrunn ett trevligt tidsfördriv för hela familjen.

München har kanske det mest intressanta kulturlivet i hela Tyskland. Museerna har ett fantastiskt rykte. Deutsches Museum är ett fascinerande teknikmuseum som passar alla åldrar. National Museum of Egyptian Art hittar man i det vackra Kungliga Residenset. Judiska Museet är nyöppnat och innehåller mycket intressanta historiska visningar. Andra intressanta museer är BMW Museum, National Bavarian Museum, National Antique Collection och Pinakotheken som har utställningar av gamla religiösa målningar. För att bara nämna några.

Om man vill ta sig turer utanför staden har man hur mycket som helst att upptäcka. Området runt München är ett fantastiskt vackert område med många slott, bland annat Schloss Nymphenburg som ligger precis utanför München. En mycket intressant resa, om än en sorglig sådan, är att ta en dagstur till Dachau, det ökända koncentrationslägret som står helt intakt än idag.

München har tack vare sin popularitet de högsta priserna i hela Tyskland. Tunnelbana och bussar tar dig runt staden. Ett tips är faktiskt att cykla runt staden, då det finns fantastiskt fina cykelvägar överallt.Sverige
Sverige för turister

Svenska städer
Stockholm
Malmö
Göteborg

Danmark
Danmark

Danska städer
Köpenhamn

Norge
Norge
Shopping i Norge
Norska klimatet

Norska städer
Oslo
Bergen

Tyskland
Tyskland
Klimatet i Tyskland
Shopping i Tyskland

Tyska städer
Berlin
Hamburg
Dortmund
Hannover
Köln
Munchen
Dusseldorf

Polen
Polen
Klimatet i Polen
Handla i Polen

Polska städer
Warszawa
Gdansk

Frankrike
Frankrike
Klimatet i Frankrike
Shopping i Frankrike

Franska städer
Nice
Paris
Lyon
St Tropez
Marseille

Spanien
Spanien
Spanska klimatet
Shopping i Spanien
Mat i Spanien

Spanska städer
Alicante
Barcelona
Madrid
Ibiza
Lanzarote
Valencia
Mallorca
Tenerife
Magaluf på Mallorca
Malaga

Italien
Italien
Shopping i Italien
Klimatet i Italien

Italienska städer
Rom
Florens
Milano
Pisa
Sicilien
Turin
Venedig
Palermo
Trieste

Grekland
Grekland
Om Grekland
Klimatet i Grekland

Grekiska städer
Chania stad
Agia Marina
Pefkos
Faliraki
Bali
Kallithea
Petra
Hersonissos
lindos,rhodos
Aghios
Molivos
Kato Stalos
Nidri
Agios Nikitas
Skiathos
Parga
Aten
Thessaloniki

Grekiska öar
Rhodos
Kos
Kalymnos
Skopelos
Symi
Samos
Tilos
Karpathos