NorgeNorge är fyllt av vackra fjordar och magnifika berg. Detta avlånga land har en enormt rik natur och inte minst en närhet till havet, som format dess historia. Havet har gett landet dess rikedom, på flera olika sätt. Fiskenäringen och inte minst oljan har sett till att Norge faktiskt är ett av de rikaste länderna i världen, inte bara på naturupplevelser.

Norge är ett extremt avlångt land och en stor del av Norge ligger ovanför polcirkeln. Utmed kusten kan man följa Hurtigruten, en fantastisk resa i Norges fjordar. På en resa på havet kan man se valar, sälar och späckhuggare slå sina enorma stjärtfenor över havsytan. Till de större fjordarna räknas Hardangerfjord, Nordfjord och Tysfjord. Utmed kusten ligger också många mysiga fiskebyar och städer såsom Bergen, Trondheim och Tromsö.

I norr vetter Norge mot Barents Hav och Ryssland och norr om fastlandet ligger Svalbard med Spetsbergen och Nordkap, Europas nordligaste punkt. På Svalbard och Nordkap är naturen mycket karg och klimatet subarktiskt. Här bedrivs avancerad forskning, men här kan man också se det fantastiska arktiska djurlivet. I norra Norge lyses vinternatten upp av ett fantastiskt skådespel, norrskenet.

I inlandet tornar bergen upp sig och här hittar man den högsta toppen Galdhöpiggen. I bergen kan man uppleva en fantastisk natur och mycket bra skidåkning, bland annat i Hemsedal, Trysil och Geilo, populära turistmål både vinter- och sommartid. Norrmännen är stolta och värnar om sin fantastiska natur. Nationalsporten i Norge är att gå på tur. Det gör man bäst till skidor och på de flesta håll i landet finns utmärkta turleder.

I södra delen av Norge hittar man landets livliga huvudstad Oslo belägen i en lugn fjord omgiven av enorma orörda skogar. Det är landets kulturhuvudstad och ekonomiska centrum. Här bor också det norska kungahuset.

Norge blev självständigt år 1905 men var ockuperat av tyskarna under andra världskriget. De har valt att stå utanför EU-samarbetet. I Norge firar man sin nationaldag med pompa och ståt den 17 maj varje år. Det finns två typer av norska, bokmål och nynorsk. Bokmål är det som talas mest men båda språken har samma officiella status.

Södra Norge har ett svalt klimat som håller värmen tack vare golfströmmen, men ett subarktiskt klimat i norr. Sommarsäsongen är kort men intensiv. Det går tåg utmed kusten i Norge, och bilvägarna är väl underhållna. Norge är ett ganska dyrt land att semestra i. I Norge gäller allemansrätten.Sverige
Sverige för turister

Svenska städer
Stockholm
Malmö
Göteborg

Danmark
Danmark

Danska städer
Köpenhamn

Norge
Norge
Shopping i Norge
Norska klimatet

Norska städer
Oslo
Bergen

Tyskland
Tyskland
Klimatet i Tyskland
Shopping i Tyskland

Tyska städer
Berlin
Hamburg
Dortmund
Hannover
Köln
Munchen
Dusseldorf

Polen
Polen
Klimatet i Polen
Handla i Polen

Polska städer
Warszawa
Gdansk

Frankrike
Frankrike
Klimatet i Frankrike
Shopping i Frankrike

Franska städer
Nice
Paris
Lyon
St Tropez
Marseille

Spanien
Spanien
Spanska klimatet
Shopping i Spanien
Mat i Spanien

Spanska städer
Alicante
Barcelona
Madrid
Ibiza
Lanzarote
Valencia
Mallorca
Tenerife
Magaluf på Mallorca
Malaga

Italien
Italien
Shopping i Italien
Klimatet i Italien

Italienska städer
Rom
Florens
Milano
Pisa
Sicilien
Turin
Venedig
Palermo
Trieste

Grekland
Grekland
Om Grekland
Klimatet i Grekland

Grekiska städer
Chania stad
Agia Marina
Pefkos
Faliraki
Bali
Kallithea
Petra
Hersonissos
lindos,rhodos
Aghios
Molivos
Kato Stalos
Nidri
Agios Nikitas
Skiathos
Parga
Aten
Thessaloniki

Grekiska öar
Rhodos
Kos
Kalymnos
Skopelos
Symi
Samos
Tilos
Karpathos