Om Grekland


På den sydligare delen av Balkanhalvön i södra Europa ligger Grekland, för oss Svenskar känt som ett fantastiskt semesterland. Trots att Grekland är en fjärdedels Sverige till ytan så bor där 11 miljoner människor, de flesta bor på fastlandet men till Grekland hör även många öar. På grund av Greklands Medelhavsklimat blev det snabbt ett populärt resmål med fantastiska somrar och lite svalare vintrar. Här finns gröna skogar, öppna landskap med olivträd och fantastiska stränder.
Sedan 1974 är Grekland en pålitlig demokrati efter att tidigare styrts av militär. Grekland har en president som väljs av parlamentet. Landet är förhållandevis fattigt även om det hela tiden blir bättre. Arbetslösheten ligger på runt 10%. Med Grekland är ett modernt land med fri sjukvård, oavsett vilken inkomst man har. Grekland har dessutom jämställdhet inskriven i lagen. Skolan finansierar genom skatter och innebär en 9 årig grundskola, med förskola redan vid 3,5 års ålder, efter det väljer många att fortsätta studera på universitet eller högskolor. För oss Svenskar är Grekland mest känd för sin turism och det är också en viktig del av landets näringsliv. Landet tar emot runt 11 miljoner turister varje år men grekiska invånare som själva semestrar är bland de lägsta i Europa. De flesta turister kommer från Tyskland och runt 450 000 kommer varje år till Grekland från Sverige.
Grekland har en lång historia och man tror att de första människorna kom till området för 400 000 år sedan men det var först på bronsåldern som ett samhälle växte fram som kom att finnas kvar i landet. Vem har inte hört uttryck som ”de gamla grekerna” – Grekland är historiamässigt kanske mest känt för Antiken och är något av den västerländska civilisationens vagga. Här fanns några av de första filosoferna som Thales från Miletos, Anaximander och Anaximenes. Under perioden 480 f.Kr. och 323 f.Kr så hände det mycket i Grekland, bland annat uppfanns ett alfabet med 20 bokstäver samt ett krav på att makthavarna fick lov att motivera sina beslut inför folket. Ett nytt tänkande kännetecknade Grekland och ett land i första ledet när det gällde filosofi, arkitektur och konst.
Grekland är landet för dig som både är historiaintresserad och badsugen. Här kan man välja mellan moderna storstäder, små nästan obebodda öar och turistorter med dygnet runt party.Sverige
Sverige för turister

Svenska städer
Stockholm
Malmö
Göteborg

Danmark
Danmark

Danska städer
Köpenhamn

Norge
Norge
Shopping i Norge
Norska klimatet

Norska städer
Oslo
Bergen

Tyskland
Tyskland
Klimatet i Tyskland
Shopping i Tyskland

Tyska städer
Berlin
Hamburg
Dortmund
Hannover
Köln
Munchen
Dusseldorf

Polen
Polen
Klimatet i Polen
Handla i Polen

Polska städer
Warszawa
Gdansk

Frankrike
Frankrike
Klimatet i Frankrike
Shopping i Frankrike

Franska städer
Nice
Paris
Lyon
St Tropez
Marseille

Spanien
Spanien
Spanska klimatet
Shopping i Spanien
Mat i Spanien

Spanska städer
Alicante
Barcelona
Madrid
Ibiza
Lanzarote
Valencia
Mallorca
Tenerife
Magaluf på Mallorca
Malaga

Italien
Italien
Shopping i Italien
Klimatet i Italien

Italienska städer
Rom
Florens
Milano
Pisa
Sicilien
Turin
Venedig
Palermo
Trieste

Grekland
Grekland
Om Grekland
Klimatet i Grekland

Grekiska städer
Chania stad
Agia Marina
Pefkos
Faliraki
Bali
Kallithea
Petra
Hersonissos
lindos,rhodos
Aghios
Molivos
Kato Stalos
Nidri
Agios Nikitas
Skiathos
Parga
Aten
Thessaloniki

Grekiska öar
Rhodos
Kos
Kalymnos
Skopelos
Symi
Samos
Tilos
Karpathos