PolenPolen är ett land i förändring, och har faktiskt varit så under en stor del av landets historia. Genom århundradena har Polen delats upp, förenats, för att sedan delas upp igen. Polens nutidshistoria är präglad av världskrigen och det efterföljande kalla kriget. Efter andra världskriget blev Polen en kommunistisk stat och satt bakom den sk. Järnridån. Idag är dock Polen en del av det expanderande EU och ett spännande semestermål.

Huvudstaden Warszawa ligger mitt i landet och är en stad som reser sig ur askorna gång på gång. Warszawa förändras från dag till dag. Från att ha betecknats som en grå bunker blossar nu det politiska, sociala och kulturella livet i staden. Genom staden Warszawa går floden Wisla, den största floden som genomkorsar landet. Mitt i landet hittar man också näst största staden Lodz. Krakow, landets tredje största stad och en mycket intressant kulturstad, ligger i södra delarna av Polen.

Städerna utmed kustbandet i norr har varit och är fortfarande viktiga hamnstäder, såsom Gdansk och Gdynia. Här finns också fantastiska stränder med härliga badorter. I nordost hittar man också det natursköna masuriska sjödistrikten, med många sjöar och härlig natur. Området är ett populärt resmål för semesterfirande polacker.

Den södra delen av Polen domineras av bergskedjan Karpaterna med den högsta toppen Rysy. I bergen finner man flera livliga skidorter, varv den mest populära är Zakopane. Här hittar man även hälsokällor, fantastiska nationalparker och inte minst Draculas hemvist i Bran. I de södra delarna hittar man faktiskt också en öken, Pystunia Bledowska, som skapats av en glaciär i forntiden.

Polen har ett fantastiskt djurliv och här finns många djur som dött ut i övriga delar av det europeiska fastlandet, bland annat varg, bison, älg och sork. De finns framför allt i de östra delarna, i Bialowieskogen. Här är skogen uråldrig och i princip orörd.

Polackerna är idag en ganska homogen folkgrupp, beroende på de utrensningar av folkslag som skett under 1900-talet och landet är tydligt katolskt. I Polen finns en betydande konstnärstradition, inte minst på den litterära sidan. Mattraditionen är robust och kraftig och en upplevelse i sig. Maten i Polen är en viktig social företeelse. Det finns många inhemska rätter, varav flera är soppor.

Det är fortfarande ganska billigt att semestra i polen, och det har blivit riktigt populärt att åka på hälsosemester till landet. De polska vägarna har en blandad kvalitet. Man jobbar hårt på att förbättra vägnätet, men det tar tid att rusta upp framför allt de mindre vägarna.
Sverige
Sverige för turister

Svenska städer
Stockholm
Malmö
Göteborg

Danmark
Danmark

Danska städer
Köpenhamn

Norge
Norge
Shopping i Norge
Norska klimatet

Norska städer
Oslo
Bergen

Tyskland
Tyskland
Klimatet i Tyskland
Shopping i Tyskland

Tyska städer
Berlin
Hamburg
Dortmund
Hannover
Köln
Munchen
Dusseldorf

Polen
Polen
Klimatet i Polen
Handla i Polen

Polska städer
Warszawa
Gdansk

Frankrike
Frankrike
Klimatet i Frankrike
Shopping i Frankrike

Franska städer
Nice
Paris
Lyon
St Tropez
Marseille

Spanien
Spanien
Spanska klimatet
Shopping i Spanien
Mat i Spanien

Spanska städer
Alicante
Barcelona
Madrid
Ibiza
Lanzarote
Valencia
Mallorca
Tenerife
Magaluf på Mallorca
Malaga

Italien
Italien
Shopping i Italien
Klimatet i Italien

Italienska städer
Rom
Florens
Milano
Pisa
Sicilien
Turin
Venedig
Palermo
Trieste

Grekland
Grekland
Om Grekland
Klimatet i Grekland

Grekiska städer
Chania stad
Agia Marina
Pefkos
Faliraki
Bali
Kallithea
Petra
Hersonissos
lindos,rhodos
Aghios
Molivos
Kato Stalos
Nidri
Agios Nikitas
Skiathos
Parga
Aten
Thessaloniki

Grekiska öar
Rhodos
Kos
Kalymnos
Skopelos
Symi
Samos
Tilos
Karpathos