RomRom, huvudstaden med stort H, håller ställningarna som världens centrum, i alla fall Italiens centrum. Och visst är det något speciellt med Rom. Det här är västerlandets och Europas ursprung och man känner det i hela staden.

Rom är byggt på sju kullar och staden har faktiskt ett födelsedatum; den 21 april år 751 f.Kr. Det här var centret för det romanska imperiet som höll i över tusen år, det här är platsen där de första kristna etablerade sin kyrka och sin tro bara hundratalet e.Kr. Och visst är det Rom som var ett enormt kultur- och religionscentrum från 1400-talet fram till 1800-talet. Överallt finns minnen kvar från de tidsepoker som passerat. Här dör aldrig historien.

Från romartiden tronar fortfarande det enorma Colosseum där gladiatorspelen hölls i centrum av staden. Akvedukterna som levererade vattnet till romarna finns än idag kvar, liksom Aruelianusmuren, Konstantinbågen, Forum Romanum, där demokratin sägs ha fötts, Circus Maximus som användes under tusen år till olika spel och förlustelser och inte minst Pantheon som varit i bruk i två tusen år vid det här laget. För att bara nämna några antika sevärdheter.

Om den första kristna tiden vittnar bland annat katakomberna som användes som begravningsplatser till de kristna under antiken och området Lateranen med Lateranbasilikan. Av lite nyare snitt är hela Vatikanstaten som är en egen stat och den katolska påvens hemvist. Den magnifika Peterskyrkan i Vatikanstaten började byggas i början av 1500-talet och tog över 120 år att bygga. Den är dock byggd på en äldre grund. Här finns också det berömda Sixtinska kapellet, påvens egna kapell som uppfördes på 1470-talet och fantastiska museum med en enorm samling konstverk. Hela Vatikanstaten är ett fascinerande område, och det rekommenderas att ta en dag till detta!

Andra sevärdheter som man inte får missa vid ett besök i Rom är Spanska Trappan från 1700- talet. Det är en social mötesplats och delen längst ner används ofta som en stor utomhusteater. Viktor Emanuel-templet är en annan attraktion från sent 1800-tal som är värt att titta närmare på och ligger vid Piazza Venecia. Alla tycker dock inte att det är någon vacker byggnad, och det har därför i folkmun kallats skrivmaskinen alternativt bröllopstårtan. Desto mer populärt är vackra palatset Palazzo Farnese. Men mest älskad av alla byggnader är kanske Fontana di Trevi, i alla fall för svenskar då Anita Ekberg gjorde sig känd just som badnymf i fontänen.

När du är i Rom, gör som romarna gör: lev det ljuva livet, ät god mat och njut av en underbar stad. Överallt i Rom finns caféer och bra restauranger, särskilt kring Piazza Navona, Piazza di Spagna och Trastevere. Tänk på att det kan vara ganska dyrt. Om man orkar får man gärna försöka till fots så man kan upptäcka det lilla i det stora. Det är annars lätt att ta sig runt Rom med tunnelbana och spårvägar.
Sverige
Sverige för turister

Svenska städer
Stockholm
Malmö
Göteborg

Danmark
Danmark

Danska städer
Köpenhamn

Norge
Norge
Shopping i Norge
Norska klimatet

Norska städer
Oslo
Bergen

Tyskland
Tyskland
Klimatet i Tyskland
Shopping i Tyskland

Tyska städer
Berlin
Hamburg
Dortmund
Hannover
Köln
Munchen
Dusseldorf

Polen
Polen
Klimatet i Polen
Handla i Polen

Polska städer
Warszawa
Gdansk

Frankrike
Frankrike
Klimatet i Frankrike
Shopping i Frankrike

Franska städer
Nice
Paris
Lyon
St Tropez
Marseille

Spanien
Spanien
Spanska klimatet
Shopping i Spanien
Mat i Spanien

Spanska städer
Alicante
Barcelona
Madrid
Ibiza
Lanzarote
Valencia
Mallorca
Tenerife
Magaluf på Mallorca
Malaga

Italien
Italien
Shopping i Italien
Klimatet i Italien

Italienska städer
Rom
Florens
Milano
Pisa
Sicilien
Turin
Venedig
Palermo
Trieste

Grekland
Grekland
Om Grekland
Klimatet i Grekland

Grekiska städer
Chania stad
Agia Marina
Pefkos
Faliraki
Bali
Kallithea
Petra
Hersonissos
lindos,rhodos
Aghios
Molivos
Kato Stalos
Nidri
Agios Nikitas
Skiathos
Parga
Aten
Thessaloniki

Grekiska öar
Rhodos
Kos
Kalymnos
Skopelos
Symi
Samos
Tilos
Karpathos