SicilienSicilien är en spännande, bergig och vacker ö söder om italienska fastlandet. Huvudstaden på Sicilien är Palermo. Många folk har härskat här, då ön haft en stor strategis betydelse i Medelhavet. Först ut var grekerna, sedan romare, araber, fenicier, och till slut då maffian. Den maffia som anses regera idag heter Cosa Nostra. Många sevärdheter vittnar om de olika härskarna, och man kan till och med få guidade turer som berättar om maffian.

Men det finns även många andra skäl att besöka Sicilien. Här finns havet och dess njutning, ett fantastiskt gastronomiskt kunnande som glädjer gourmeter såsom gourmander, och här finns den vackra naturen och ett vänligt folk. Taormina är den mest populära turistorten och ligger så vackert på sin klippa med perfekt utsikt över havet. Det är miljön som lockar och nedanför de branta klipporna ligger stranden och havet.

Giardini-Naxos är en annan semesterort förlagd vid havet, där tillgängligheten till stranden är bättre. Palermo är öns huvudstad och ligger på Siciliens västra sida. På den västra sidan ligger också den charmiga och populära badorten Cefalu. Messina, som ligger på Siciliens östra kust, totalförstördes i en jordbävning och tsunami år 1908 och är återuppbyggd. Idag är det en viktig hamnstad.

Om man åker på utflykt på Sicilien får man inte missa Agrigento med den vackra Tempeldalen. Man får heller inte missa den vackra och lite farliga Etna, den stora vulkanen som tronar som en hotfull gudinna över det sicilianska folket. Etna ligger på öns östra sida och är fortfarande aktiv och fick ett utbrott 2002. Men det går att ta sig till kratern med hjälp av guide och vulkanens sidor är mycket bördiga. Där odlas därför apelsiner, mandariner, oliver och citroner.

Det är även värt att besöka San Domenicoklostret nära Messina, Grekiska Teatern i Syracusa, Concordtemplet i Agrigento och Casale Armerina, en fantastisk romansk villa med unik mosaik. Man kan också besöka de små öarna precis utanför Sicilien. Det är lättast att ta sig runt ön med buss. Det går även fint att åka tåg mellan Messina, Palermo och Syracusa.