Klimatet i SpanienSpanien är ett stort och brett land som vetter mot berg i norr, och hav mot öster och söder och Portugal i väster. I söder vetter Spanien både mot Atlanten för att mer österut möta Medelhavet. De olika områdena har därför olika klimat.

Spanien ligger generellt sett i den så kallade tempererade zonen. I inlandet, på Spaniens Högland, där bl.a. Madrid är belägen, blir det riktigt, riktigt varmt och soligt på sommaren. Det kan därför vara väl varmt att ta sig till Madrid just under högsäsong. Det är nästan ökenliknande. Under vintern kan det bli riktigt kallt och det är molnigare. Medeltemperaturen ligger runt nollstrecket. Den bästa tiden att åka till Madrid med omnejd är på våren och hösten, svala och ljuvliga.

Den lilla biten av kusten som går utmed Atlantkusten påverkas av den kalla Atlanten och här är det svalare på sommaren. Medeltemperaturen ligger på mellan 20-22 grader. Under vintern är vädret svalt men behagligt. Här kan det komma stora nederbördsmängder under året. Vattnet i Atlanten är också klart svalare än vad Medelhavets vatten blir. Och här går vågorna högre.

I Aragonien, Andalusien och utmed kusterna i öster råder ett Medelhavsklimat med inte fullt så stora skillnader som i inlandet. Somrarna är varma, men dock svalare än i inlandet. Varmaste perioden är mellan juli och augusti då vädret kan bli hett. Utmed kusten är dessutom vintrarna mycket svalare och medeltemperaturen håller sig runt 13 grader. Det regnar ganska mycket under vinterhalvåret. Den som åker till Spanska kusten under sommaren bör ställa in sig på en sol- och badsemester, då antalet soltimmar t.ex. på Costa Blanca är flest i hela Europa.

Våren och hösten är generellt sett en fantastisk tid att resa till Spanien på, oavsett del av landet man väljer att åka till. Då råder dessutom ett relativt lugn på badorterna, vilket gör att man får mer utrymme än under värsta högsäsongen.Sverige
Sverige för turister

Svenska städer
Stockholm
Malmö
Göteborg

Danmark
Danmark

Danska städer
Köpenhamn

Norge
Norge
Shopping i Norge
Norska klimatet

Norska städer
Oslo
Bergen

Tyskland
Tyskland
Klimatet i Tyskland
Shopping i Tyskland

Tyska städer
Berlin
Hamburg
Dortmund
Hannover
Köln
Munchen
Dusseldorf

Polen
Polen
Klimatet i Polen
Handla i Polen

Polska städer
Warszawa
Gdansk

Frankrike
Frankrike
Klimatet i Frankrike
Shopping i Frankrike

Franska städer
Nice
Paris
Lyon
St Tropez
Marseille

Spanien
Spanien
Spanska klimatet
Shopping i Spanien
Mat i Spanien

Spanska städer
Alicante
Barcelona
Madrid
Ibiza
Lanzarote
Valencia
Mallorca
Tenerife
Magaluf på Mallorca
Malaga

Italien
Italien
Shopping i Italien
Klimatet i Italien

Italienska städer
Rom
Florens
Milano
Pisa
Sicilien
Turin
Venedig
Palermo
Trieste

Grekland
Grekland
Om Grekland
Klimatet i Grekland

Grekiska städer
Chania stad
Agia Marina
Pefkos
Faliraki
Bali
Kallithea
Petra
Hersonissos
lindos,rhodos
Aghios
Molivos
Kato Stalos
Nidri
Agios Nikitas
Skiathos
Parga
Aten
Thessaloniki

Grekiska öar
Rhodos
Kos
Kalymnos
Skopelos
Symi
Samos
Tilos
Karpathos