StockholmStockholm ligger otroligt vackert utmed Mälaren och kallas ibland för Nordens Venedig, eller Mälarens Pärla. Stockholm är en fantastiskt grön stad för att vara en storstad. Här är det aldrig långt till grönska. Bildsköna Djurgården ligger i anslutning till staden och här finns också Gröna Lund och det levande kulturmusett Skansen. Och man kan ta sig ett dopp i Mälaren i Rålambshovsparken bara ett stenkast från den vackra tegelbyggnaden Stadshuset mitt i city.

Stadshuset i sig är en intressant byggnad och här genomförs guidade turer. Missa inte Blå Hallen där Nobelpriset delas ut! Bara en bit bort ligger Riksdagshuset, Operan och Kungliga Slottet. Dessa ståtliga byggnader vaktar gränsen mellan sötvattnet i Mälaren och Saltsjön. Om man vill kan man lätt ta sig ut till skärgården med de båtar som ligger utmed Kungliga Slottet. Eller så kan man ta en tur i Kungsträdgården och njuta av folket och caféerna.

Gamla Stan är Stockholms äldsta del och har många små mysiga butiker, restauranger, vackra 1700-talshus och gamla gränder. Här ligger Storkyrkan med statyn S:t Göran och Draken. Bredvid Gamla Stan ligger Riddarholmen och där ligger Riddarkyrkan, byggd i slutet av 1200-talet. Ett annat intressant område är Berzeli Park, ett par kvarter ifrån Kungsträdgården. Här ligger Berns Hotell och Restaurang, som också har stora shower av internationellt snitt, Raoul Wallenbergs torg med utställningar och inte minst den vackert vita Dramaten.

För att vara en så pass liten stad internationellt sett lever ändå Stockholm upp till begreppet storstad. Atmosfären är mycket internationell, tempot högt och det finns förvånansvärt många bra krogar, barer, nattklubbar och butiker att besöka. För lite lyxigare shopping, mat och drinkar beger man sig till området kring Östermalm och Stureplan, Stockholms uptown. Här är det dyrt, men här finns också kvalitetsvaror.

Det är då lite mer spännande att upptäcka det unga och mer hippa Södermalm, med mycket småbutiker, prisvärda krogar och caféer. När man ändå är på Södermalm rekommenderas en tur till Vita Bergsparken, en livlig stadspark med roliga små anrika hus runt omkring.

Teaterlivet frodas i Stockholm. Det finns många privatteatrar, Operan, Folkoperan och det anrika Dramaten att välja mellan. Muséerna i Stockholm är mycket intressanta att besöka. Nationalmuseum, Historiska Museet och Naturhistoriska museet, Regalskeppet Vasa, Moderna museet m.fl. museum ligger alla i fantastiska byggnader från sin tid, daterade från 1700-talet och framåt. Drottningholms Slott och Gripsholms Slott en bit utanför Stockholm, har visningar, ligger mycket vackert och kan nås med båt.

Man tar sig lätt runt i Stockholm med tunnelbana eller bussar. Köp en rabattremsa eller dygnskort i Pressbyrån. Taxiresor är mycket dyra och det rekommenderas inte att köra bil pga. tullar, enkelriktade gator, cykelbanor och mycket trafik.Sverige
Sverige för turister

Svenska städer
Stockholm
Malmö
Göteborg

Danmark
Danmark

Danska städer
Köpenhamn

Norge
Norge
Shopping i Norge
Norska klimatet

Norska städer
Oslo
Bergen

Tyskland
Tyskland
Klimatet i Tyskland
Shopping i Tyskland

Tyska städer
Berlin
Hamburg
Dortmund
Hannover
Köln
Munchen
Dusseldorf

Polen
Polen
Klimatet i Polen
Handla i Polen

Polska städer
Warszawa
Gdansk

Frankrike
Frankrike
Klimatet i Frankrike
Shopping i Frankrike

Franska städer
Nice
Paris
Lyon
St Tropez
Marseille

Spanien
Spanien
Spanska klimatet
Shopping i Spanien
Mat i Spanien

Spanska städer
Alicante
Barcelona
Madrid
Ibiza
Lanzarote
Valencia
Mallorca
Tenerife
Magaluf på Mallorca
Malaga

Italien
Italien
Shopping i Italien
Klimatet i Italien

Italienska städer
Rom
Florens
Milano
Pisa
Sicilien
Turin
Venedig
Palermo
Trieste

Grekland
Grekland
Om Grekland
Klimatet i Grekland

Grekiska städer
Chania stad
Agia Marina
Pefkos
Faliraki
Bali
Kallithea
Petra
Hersonissos
lindos,rhodos
Aghios
Molivos
Kato Stalos
Nidri
Agios Nikitas
Skiathos
Parga
Aten
Thessaloniki

Grekiska öar
Rhodos
Kos
Kalymnos
Skopelos
Symi
Samos
Tilos
Karpathos