Tenerife - En av kanarieöarnaTenerife är den största av Kanarieöarna i Atlanten utanför Afrikas östkust och bildades en gång i tiden av underjordiska vulkaner.

Södra delarna av Tenerife har de bästa stränderna och det är här turistorterna ligger som ett pärlband, varav de mest kända är Playa de las Americas och Los Christianos. Här finns en enorm mängd hotell, barer, restauranger och nattklubbar. Här kan man leva det ljuva strandlivet med sol, bad, vattensporter, god mat och roliga drinkar. Och när man tröttnar kan man alltid bege sig på utflykt och resa iväg med båt från Los Christianos till den lilla ön La Gomera strax utanför Tenerife. Med lite tur får man se grindvalar under båtfärden. Eller så tar man sig norrut och upptäcker ön Tenerife, sin i sig har mycket att erbjuda.

I mitten av ön finns en fantastisk nationalpark vid namn Parque Nacional de las Canadas del Teide. Det är ett ganska kargt från vulkanen och här finns ett mycket rikt natur- och djurliv och högsta punkten på ön, toppen Teide som sträcker sig 3718 meter över havet, är vackert snöklädd och erbjuder besökaren en makalös utsikt. Landskapet går i ockra, svart, koppar och olika nyanser av grönt och ser nästan ut som ett korallrev på torra land. Här spelades faktiskt filmen Apornas planet in.

Oratava, en by på Tenerifes norra del, är en rolig backig by att besöka efter en tur i nationalparken. Byn har spår av kolonialtiden och är mycket pittoresk. Och vill man känna sig som den enda människan på hela jorden beger man sig till mäktiga Puenta del Teno, en fantastisk naturplats som visar upp en fantastisk storslagenhet.

I norra delarna av ön hittar man huvudstaden Santa Cruz. Det är verkligen en livlig stad med ett mycket rikt uteliv, bra shopping, härliga restauranger och mysiga caféer. Här finns världens äldsta botaniska trädgård att besöka, Jardin Botanico. Utanför Santa Cruz breder vinodlingarna ut sig och om man vill prova något av de lokala vinerna kan man pröva lyckan på en vingård här. Det lokala vinet är mycket gott, och man kan beställa det i alla restauranger på ön. Det är också en trevlig souvenir att köpa med sig hem.

Maten är god på Tenerife, och det finns flera kanariska specialiteter, såsom mojo, tapas arrugadas, rancho canario, canejo och sancocho canario att prova. Det går också att köpa god mat och dryck med sig hem. Ost, rom, vin från Tenerife och bananlikören cobana är lämpliga matsouvenirer. Vill man shoppa andra saker är Santa Cruz bästa stället för shopping.

Om man hyr bil på Tenerife är det lätt att ta sig runt ön, då det finns bra motorvägar. Tänk bara på att trafiken kan vara intensiv. Det är också lätt att ta sig runt med någon av alla de bussar som trafikerar vägarna.Sverige
Sverige för turister

Svenska städer
Stockholm
Malmö
Göteborg

Danmark
Danmark

Danska städer
Köpenhamn

Norge
Norge
Shopping i Norge
Norska klimatet

Norska städer
Oslo
Bergen

Tyskland
Tyskland
Klimatet i Tyskland
Shopping i Tyskland

Tyska städer
Berlin
Hamburg
Dortmund
Hannover
Köln
Munchen
Dusseldorf

Polen
Polen
Klimatet i Polen
Handla i Polen

Polska städer
Warszawa
Gdansk

Frankrike
Frankrike
Klimatet i Frankrike
Shopping i Frankrike

Franska städer
Nice
Paris
Lyon
St Tropez
Marseille

Spanien
Spanien
Spanska klimatet
Shopping i Spanien
Mat i Spanien

Spanska städer
Alicante
Barcelona
Madrid
Ibiza
Lanzarote
Valencia
Mallorca
Tenerife
Magaluf på Mallorca
Malaga

Italien
Italien
Shopping i Italien
Klimatet i Italien

Italienska städer
Rom
Florens
Milano
Pisa
Sicilien
Turin
Venedig
Palermo
Trieste

Grekland
Grekland
Om Grekland
Klimatet i Grekland

Grekiska städer
Chania stad
Agia Marina
Pefkos
Faliraki
Bali
Kallithea
Petra
Hersonissos
lindos,rhodos
Aghios
Molivos
Kato Stalos
Nidri
Agios Nikitas
Skiathos
Parga
Aten
Thessaloniki

Grekiska öar
Rhodos
Kos
Kalymnos
Skopelos
Symi
Samos
Tilos
Karpathos