Thessaloniki i Grekland


Thessaloniki är Greklands näst största stad med en mer än 800 000 invånare. Belägen i norra delen av landet och på grund av sitt läge är staden en viktig knutpunkt med sin hamn där majoriteten av Balkanländernas förnödenheter transporteras igenom. Thessaloniki är belägen vid berget Kortiatis sluttningar och grundades så tidigt som 315 f.kr av kung Kassandros av Makedonien och var redan då en betydande hamnstad och har sedan dess varit en betydande plats, särskilt stor var staden under medeltiden när staden var huvudstad i ett västeuropeiskt kungarike, som dock blev kortlivat.
Nu förtiden är staden inte bara betydande hamnstad utan också en universitetsstad. Här ligger Aristotle University of Thessaloniki som är Greklands äldsta moderna universitet och som har mängder med studenter. Det finns även en rad privata universitet.
Som turist är det en storstadspuls som man möter. Här finns ett rikt nattliv med mängder av klubbar och barer. Staden är även stor på shopping och här finns allt man kan önska sig. Varför inte tillbringa en dag i stadens butiker för att senare avnjuta en middag på någon av stadens restauranger. Här finns mat från hela världen och man lär knappast bli besviken på utbudet. Men det är kanske med Thessaloniki alla sevärdheter som gjort staden speciell. Stadens signum – det vita tornet, går att se vid Nikis Avenue vid strandpromenaden. Förr var tornet ett fängelse men nu mera innehåller det ett museum. Lika intressant att besöka är stadens viktigaste kyrka: Sankt Demetrius-katedralen. Kyrkan är stadens officiella och hit går människor vid högtider. Förutom en fantastisk katedral så finns här även ett museum och under kyrkan ligger Sankt Demetrius fängelsehåla. Så Thessaloniki är en rik stad historiskt och det finns mycket att se om man är intresserad av stadens storhetstid. I staden södra del ligger den Galerius triumfbågen som började byggas 305 e.kr. som ett minne över den romerske kejsaren Galerius Maximianus som segrade över perserna i ett krig. Bågen är bland annat utsmyckat med marmor som Galerius Maximianus tog från perserna efter sin erövring.
Thessaloniki är helt enkelt en perfekt stad för den historieintresserade eller för den som vill uppleva storstadspuls men ändå vill njuta av mysiga restauranger och affärer.Sverige
Sverige för turister

Svenska städer
Stockholm
Malmö
Göteborg

Danmark
Danmark

Danska städer
Köpenhamn

Norge
Norge
Shopping i Norge
Norska klimatet

Norska städer
Oslo
Bergen

Tyskland
Tyskland
Klimatet i Tyskland
Shopping i Tyskland

Tyska städer
Berlin
Hamburg
Dortmund
Hannover
Köln
Munchen
Dusseldorf

Polen
Polen
Klimatet i Polen
Handla i Polen

Polska städer
Warszawa
Gdansk

Frankrike
Frankrike
Klimatet i Frankrike
Shopping i Frankrike

Franska städer
Nice
Paris
Lyon
St Tropez
Marseille

Spanien
Spanien
Spanska klimatet
Shopping i Spanien
Mat i Spanien

Spanska städer
Alicante
Barcelona
Madrid
Ibiza
Lanzarote
Valencia
Mallorca
Tenerife
Magaluf på Mallorca
Malaga

Italien
Italien
Shopping i Italien
Klimatet i Italien

Italienska städer
Rom
Florens
Milano
Pisa
Sicilien
Turin
Venedig
Palermo
Trieste

Grekland
Grekland
Om Grekland
Klimatet i Grekland

Grekiska städer
Chania stad
Agia Marina
Pefkos
Faliraki
Bali
Kallithea
Petra
Hersonissos
lindos,rhodos
Aghios
Molivos
Kato Stalos
Nidri
Agios Nikitas
Skiathos
Parga
Aten
Thessaloniki

Grekiska öar
Rhodos
Kos
Kalymnos
Skopelos
Symi
Samos
Tilos
Karpathos