TurinI hjärtat av nordvästra Italien utmed Pos stränder finner man den vackra staden Turin. Norr om Turin ligger Alperna, och söder om staden tornar Monferratos höjder. Turin är en kungarnas och hertigarnas stad, och det märks på arkitektur och leverne. En semester här passar alla åldrar och kategorier och staden med omgivningar är full av god mat, kultur, arkitektur och andra sevärdheter.

Turin är känd för sin goda mat och det finns många mysiga trattorias och finare restauranger. Här skryter man om att vara ett matcentrum i världen. Man har även mycket goda viner från de fantastiskt natursköna landområdena runt staden. För den som verkligen vill prova viner rekommenderas vinprovningar i Canavesedalen och Lanzodalen. I Turin är vinet så uppskattat att om du inte avslutar din flaska på restaurangen kan du ofta få dem med dig hem!

Det är i Turin den så kallade Jesu liksvepning sägs vara bevarad. Man vet inte om den är äkta, men har sedan 1300-talet klassats som äkta och finns bevarad i Duomo di San Giovanni. För dem som är intresserade av antik historia är besök på Museo Egizio, Palazzo Reale och Palazze Madama och dess museum att rekommendera.

Om man är intresserad av film beger man sig till Museo Nazionale del Cinema. Det var i Turin den italienska filmen föddes. Och är man intresserad av konst beger man sig till GAM Galleria d’Arte Moderna, Castello di Rivoli, Fondazione Sandretto De Rebaduengo och Fondazione Merz.

Turin inrymmer ett antal palats och kyrkor som smyckar staden. Flera av byggnaderna är med på UNESCO:s världsarvslista och går under benämningen The Crown of Delights. Till dessa hör Palazzo Reale, Palazzo Madama och det vackra Valentinoslottet. Bland de ståtliga palatsen utmärker sig renässansbyggnaderna Palazzo Scaglia di Verrua och Palazzo Falletti di Barolo och Palazzo Cacour som går i barock stil. Uppe i de mytomspunna Olympiska Bergen ligger också många slott och fort vackert placerade, bland annat det imponerande Exilles Fort, det enorma Fenestrelle Fort, och det högt belägna Charberton Fort.

Turin är också en utmärkt shoppingstad. Det finns allt från fina boutiquer till marknader med fynd. På marknaderna kan man fynda goda viner och god mat, bland annat på Europas största utomhusmarknad Porta Balazzo. Vill man hitta loppisfynd beger man sig till marknaden Balôn och för konst och prylar beger man sig till köpområdet Cortile del Maglio. För att bara nämna några bra områden. Man tar sig lätt runt i Turin med hjälp av tunnelbana och spårväg.


Sverige
Sverige för turister

Svenska städer
Stockholm
Malmö
Göteborg

Danmark
Danmark

Danska städer
Köpenhamn

Norge
Norge
Shopping i Norge
Norska klimatet

Norska städer
Oslo
Bergen

Tyskland
Tyskland
Klimatet i Tyskland
Shopping i Tyskland

Tyska städer
Berlin
Hamburg
Dortmund
Hannover
Köln
Munchen
Dusseldorf

Polen
Polen
Klimatet i Polen
Handla i Polen

Polska städer
Warszawa
Gdansk

Frankrike
Frankrike
Klimatet i Frankrike
Shopping i Frankrike

Franska städer
Nice
Paris
Lyon
St Tropez
Marseille

Spanien
Spanien
Spanska klimatet
Shopping i Spanien
Mat i Spanien

Spanska städer
Alicante
Barcelona
Madrid
Ibiza
Lanzarote
Valencia
Mallorca
Tenerife
Magaluf på Mallorca
Malaga

Italien
Italien
Shopping i Italien
Klimatet i Italien

Italienska städer
Rom
Florens
Milano
Pisa
Sicilien
Turin
Venedig
Palermo
Trieste

Grekland
Grekland
Om Grekland
Klimatet i Grekland

Grekiska städer
Chania stad
Agia Marina
Pefkos
Faliraki
Bali
Kallithea
Petra
Hersonissos
lindos,rhodos
Aghios
Molivos
Kato Stalos
Nidri
Agios Nikitas
Skiathos
Parga
Aten
Thessaloniki

Grekiska öar
Rhodos
Kos
Kalymnos
Skopelos
Symi
Samos
Tilos
Karpathos