ValenciaValencia är en storstad som ligger utmed Spaniens östkust. Det är en sjudande stad med ett mycket rikt kulturliv och en riktigt spännande arkitektur. I Spanien är staden känd för sitt häftiga uteliv och sin goda mat, inte minst den populära Paellan.

Kulturen i Valencia är starkt påverkat av den moriska tiden, den tid då det spanska området styrdes av muslimer, dvs. 700–1400-tal och den katolska tiden som följde därefter. Men en hel del byggnader är av postmodernt snitt. Den kända valensiska arkitekten Santiago Calatrava har under 1900-talet satt sin prägel på Valencia. Calatravabron över floden Turia var ett av hans första verk att byggas i staden. Efter bron har många andra Calatravabyggnader uppförts, bland annat Ciutat de les Arts i les Ciències, ett stort komplex som rymmer ett antal futuristiska byggnader, ett planetarium, parker och museer. Området ligger utmed den gamla flodbädden i Valencia.

Förutom denna futuristiska del finns mycket intressant att upptäcka i Valencia. El Migueletekatedralen är en spännande byggnad med olika stilar. Katedralen tronar mitt i staden. Vid torget Plaza del Mercado finns den vackra gotiska byggnaden Silkesmarknaden, kyrkan Santos Juanes som går i barockstil och Centrala Marknaden som återigen går i modern stil. I Centrala Marknaden pågår dagligen en färgrik, doftrik och spännande marknad med all klassisk spansk mat representerad. Här finns frodigt orangea apelsiner, lufttorkad skinka, härliga rödviner, och berg av solmogna tomater. En bit bort ligger det fortliknande Torres des Serranos, en port som anses vara den största av gotiskt snitt i hela Europa.

Det finns också många intressanta museer att besöka i Valencia. Museo de Bellas Artes San Pio V ligger i ett vackert barockpalats och rymmer en av de finaste konstsamlingar Spanien har att erbjuda. Museo Nacional de Ceramica Gonzalez Marti ligger i ett 1400-talspalats och visar upp en fantastisk keramiksamling. Jardin Botanico kanske i första hand inte är ett museum men då det grundades år 1567 som ett forskningscentrum i botanik visar den upp en mycket intressant botanisk historik tillsammans med fantastiska växter.

Matkulturen i Valencia är rik och intressant. Det finns flera specialiteter, varav paellan kanske är den mest kända. Här äter man riktigt gott och länge. Sedan går man gärna ut för att dricka på någon av alla de barer som finns, och gärna vandra mellan dem. Utelivet på nätterna är livligt, veckorna igenom. Här njuter man verkligen av livet.

Vid hamnen ligger också stränder för den som vill kunna ta sig ett bad. De centrala delarna av staden tar man sig lätt runt till fots och i varje kvarter finns mycket att upptäcka. Till stranden kan man bege sig via spårvägen.Sverige
Sverige för turister

Svenska städer
Stockholm
Malmö
Göteborg

Danmark
Danmark

Danska städer
Köpenhamn

Norge
Norge
Shopping i Norge
Norska klimatet

Norska städer
Oslo
Bergen

Tyskland
Tyskland
Klimatet i Tyskland
Shopping i Tyskland

Tyska städer
Berlin
Hamburg
Dortmund
Hannover
Köln
Munchen
Dusseldorf

Polen
Polen
Klimatet i Polen
Handla i Polen

Polska städer
Warszawa
Gdansk

Frankrike
Frankrike
Klimatet i Frankrike
Shopping i Frankrike

Franska städer
Nice
Paris
Lyon
St Tropez
Marseille

Spanien
Spanien
Spanska klimatet
Shopping i Spanien
Mat i Spanien

Spanska städer
Alicante
Barcelona
Madrid
Ibiza
Lanzarote
Valencia
Mallorca
Tenerife
Magaluf på Mallorca
Malaga

Italien
Italien
Shopping i Italien
Klimatet i Italien

Italienska städer
Rom
Florens
Milano
Pisa
Sicilien
Turin
Venedig
Palermo
Trieste

Grekland
Grekland
Om Grekland
Klimatet i Grekland

Grekiska städer
Chania stad
Agia Marina
Pefkos
Faliraki
Bali
Kallithea
Petra
Hersonissos
lindos,rhodos
Aghios
Molivos
Kato Stalos
Nidri
Agios Nikitas
Skiathos
Parga
Aten
Thessaloniki

Grekiska öar
Rhodos
Kos
Kalymnos
Skopelos
Symi
Samos
Tilos
Karpathos