VenedigVenedig (Venezia) är en stad i nordöstra Italien byggd ute i en vacker bukt. Staden ligger på över hundra öar och husen är byggda på träpålar av ek och alm som slagits ner i jorden och det är bokstavligen en stad på vatten. Venedig har haft en stor betydelse och makt genom historien, bland annat under tiden för korstågen på 1200-talet och som affärs- och kulturcentrum under Renässansen. Man kan fortfarande se dessa tiders majestätiska arkitektur överallt i staden.

Det finns bara ett riktigt torg i hela Venedig, Marcusplatsen. Men det är desto mer känt och spännande och här finner man den vackra Marcusbasilikan och Camapaniletornet, som nästan är hundra meter högt, och många andra intressanta byggnader. Det finns över fyrahundra broar och hundrafemtio kanaler. Venedig är den perfekta platsen att gå vilse i då staden i sig är en stor sevärdhet. Alla de små prången och gränderna lockar till utflykter och även om man går vilse är staden liten nog att hitta tillbaka igen. Utmed Canal Grande finns många caféer, piazzas och kyrkor och kloster att upptäcka och kan vara en bra utgångspunkt för utflykter i staden. Många av sevärdheterna är samlade runt piazzan San Marco, utmed Canal Grande. De många intressanta byggnader från olika tidsepoker som finns runt San Marco inrymmer en hel del museum och gallerier.

Galleria dell’Accademia visar upp venetiansk konst. Venedigs Arkeologiska Museum innehåller grekiska och romerska skulpturer och finns i en av de vackraste renässansbyggnaderna i hela Venedig. Moderna Museet, Scuola Grande di San Rocco med sina verk av Tinoretto, Museo della Communita’Ebraica som visar den italiensk-judiska historien och Collezione Peggy Guggenheim är andra intressanta museum värda att besöka.

Venedig är fylld med vackra basilikor och kyrkor och de är väl värda att titta närmare på. Förutom den kända St Marcusbasilikan är Chiesa di Santa Maria Gloriosa della Pieta, Basilica di S.Maria Gloriosa dei Frai, Basilica dei S. Giovanno et Paolo och Chiesa dei Carmini är några intressanta kyrkor värda att besöka.

Det finns även ett stort antal minnesvärda och vackra palats, bland annat Palazzo Grassi, Fondaco dei Turchi, Palazzo Ducale, Palazzo Pisani, Palazzo Labia och Palazzo Soranza Piovene. En sevärdhet som man inte får missa är Suckarnas bro från 1500-talet. Här gick fångarna mellan fängelset och Dogepalatsets förhörsrum och även om historien är tragisk, är bron mycket vacker.

Nattlivet är ganska hektiskt i Venedig och det finns ett antal klubbar, diskotek och barer att välja mellan. Det pågår festivaler året runt, bland annat maskeradbaler och festivaler runt påsk. Bästa sättet att ta sig runt Venedig är till fots eller med gondoler, även om de är ganska dyra. Venedig är på de flesta håll helt bilfritt. Det är ganska dyrt att bo och semestra i Venedig.Sverige
Sverige för turister

Svenska städer
Stockholm
Malmö
Göteborg

Danmark
Danmark

Danska städer
Köpenhamn

Norge
Norge
Shopping i Norge
Norska klimatet

Norska städer
Oslo
Bergen

Tyskland
Tyskland
Klimatet i Tyskland
Shopping i Tyskland

Tyska städer
Berlin
Hamburg
Dortmund
Hannover
Köln
Munchen
Dusseldorf

Polen
Polen
Klimatet i Polen
Handla i Polen

Polska städer
Warszawa
Gdansk

Frankrike
Frankrike
Klimatet i Frankrike
Shopping i Frankrike

Franska städer
Nice
Paris
Lyon
St Tropez
Marseille

Spanien
Spanien
Spanska klimatet
Shopping i Spanien
Mat i Spanien

Spanska städer
Alicante
Barcelona
Madrid
Ibiza
Lanzarote
Valencia
Mallorca
Tenerife
Magaluf på Mallorca
Malaga

Italien
Italien
Shopping i Italien
Klimatet i Italien

Italienska städer
Rom
Florens
Milano
Pisa
Sicilien
Turin
Venedig
Palermo
Trieste

Grekland
Grekland
Om Grekland
Klimatet i Grekland

Grekiska städer
Chania stad
Agia Marina
Pefkos
Faliraki
Bali
Kallithea
Petra
Hersonissos
lindos,rhodos
Aghios
Molivos
Kato Stalos
Nidri
Agios Nikitas
Skiathos
Parga
Aten
Thessaloniki

Grekiska öar
Rhodos
Kos
Kalymnos
Skopelos
Symi
Samos
Tilos
Karpathos