WarszawaMitt i Polen ligger huvudstaden Warszawa, som på senare tid blossat upp som en komet bland städerna i Europa. Det här är en spännande stad i förändring, här frodas kreativiteten och här är det sociala livet och kulturlivet i högsta grad levande. I och med EU-inträdet har Warszawa fått ett enormt uppsving. Många av de gamla gråa byggnaderna byggs om för att bli mer inbjudande och transportsystemen rustas upp i snabb takt. Warszawa har liknats vid fågeln Fenix, en stad som reser sig ur askan om och om igen, och ett besök i Warszawa kan ge en vink om varför. Warszawa är en mycket konkret och intressant symbol för ett folk med en stark identitet och en vilja av stål.

I Warszawa finns ett mycket aktivt kulturliv som överlevt det mesta och som på nytt är under uppgång. Det är också en stad som är utmärkt att shoppa och förlusta sig i. Priserna är fortfarande relativt låga och det mesta i konsumtionsväg går att hitta här. Och det finns ett stort utbud av restauranger, caféer, barer, nattklubbar och diskotek. Här händer alltid något spännande och nattlivet är hektiskt.

Warszawa är en stad som under hela sin existens plundrats, erövrats, bränts och blivit utsatt för härjningar, liksom stora delar av landet Polen. Den drabbades särskilt hårt under andra världskriget. Efter kriget fanns inte mycket kvar av det gamla Warszawa. Men staden har byggts upp igen, som en stolt symbol över ett land som inte ger upp. Idag har den gamla delen rustats upp till sin forna glans och är ett tidsdokument i sig. På andra håll frodas den moderna spännande arkitekturen och skapar nya intressanta områden.

Warszawa Slott, som byggdes på 1560-talet, raserades helt under kriget, men byggdes åter upp på 1970-talet. Och hus som restaurerats i Gamla Stan har gett en känsla av det gamla Warszawa. Stalin skänkte staden Kulturpalatset och byggnaden dominerar staden än idag. Byggnaden är ett mycket imponerande neoklassiskt verk och i den ryms biografer och teatrar. En annan vacker byggnad är Teatr Wiekli, den gamla stora teatern, och här ges teaterföreställningar och konserter. Det finns över 30 stycken andra teatrar att välja på.

Warszawa är också en musikens och konstens stad. På Nationalmuseum visas europeisk och polsk konst, bland annat av Rubens, Botticelli och Malczewski. Zacheta Konstmuseum har en av de förnämsta samlingarna i staden. Det finns också ett Chopinmuseum till minne av den genialiske konstnären och hemmasonen och ett Armémuseum att besöka.

Det är lätt att ta sig runt i Warszawa med buss och med tunnelbana. Det finns även trådbuss. Det går fint att promenera i citykärnan och det finns bra tågförbindelser med resten av Polen i Warszawa.Sverige
Sverige för turister

Svenska städer
Stockholm
Malmö
Göteborg

Danmark
Danmark

Danska städer
Köpenhamn

Norge
Norge
Shopping i Norge
Norska klimatet

Norska städer
Oslo
Bergen

Tyskland
Tyskland
Klimatet i Tyskland
Shopping i Tyskland

Tyska städer
Berlin
Hamburg
Dortmund
Hannover
Köln
Munchen
Dusseldorf

Polen
Polen
Klimatet i Polen
Handla i Polen

Polska städer
Warszawa
Gdansk

Frankrike
Frankrike
Klimatet i Frankrike
Shopping i Frankrike

Franska städer
Nice
Paris
Lyon
St Tropez
Marseille

Spanien
Spanien
Spanska klimatet
Shopping i Spanien
Mat i Spanien

Spanska städer
Alicante
Barcelona
Madrid
Ibiza
Lanzarote
Valencia
Mallorca
Tenerife
Magaluf på Mallorca
Malaga

Italien
Italien
Shopping i Italien
Klimatet i Italien

Italienska städer
Rom
Florens
Milano
Pisa
Sicilien
Turin
Venedig
Palermo
Trieste

Grekland
Grekland
Om Grekland
Klimatet i Grekland

Grekiska städer
Chania stad
Agia Marina
Pefkos
Faliraki
Bali
Kallithea
Petra
Hersonissos
lindos,rhodos
Aghios
Molivos
Kato Stalos
Nidri
Agios Nikitas
Skiathos
Parga
Aten
Thessaloniki

Grekiska öar
Rhodos
Kos
Kalymnos
Skopelos
Symi
Samos
Tilos
Karpathos